Umm Abdur Rahman
O inimă curată...

Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate

După cum știm, mai sunt câteva zile pâna la Ramadan, zile care se scurg cu o repeziciune incontrolabilă așa că încercăm să ne reamintim cât mai multe lucruri despre această minunată lună de Post.

Astăzi vom discuta despre un țel pe care dacă noi îl vom dobândi la sfârșitul Ramadanului, dacă vom reuși să absolvim școala Ramadanului dobândind acel obiectiv- Wallahi- (Jur pe Allah) că vom fi biruitori în viața aceasta precum și în Viața de Apoi.

Care este acel obiectiv de îndeplinit?

Este de a ieși din luna Ramadan cu o inimă curată.

Vă întrebați de ce? Ei bine, Allah Preaînaltul ne spune în Nobilul Coran:

„Ziua în care nu vor folosi nici avere, nici copii. În afară de cel care vine la Allah cu inima curată.” Coran 26:88,89

Ce este o inimă curată (Qalb Salim)?

O inimă curată este o inimă care nu adoră pe altcineva înafară de Allah Preaînaltul, o inimă care nu are nicio urmă de șirk(politeism).

O inimă curată este o inimă care se supune poruncilor lui Allah Preaînaltul.

Este o inimă care stă departe de ceea ce Allah Preaînaltul i-a interzis.

Este o inimă a cărei preocupare este doar să-L mulțumească pe Allah.

Este o inimă care Îl pomenește necontenit pe Allah Preaînaltul.

Este o inimă care este makhmum.

Dar oare ce înseamnă o inimă makhmum?

A fost întrebat profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa). O Profetule, care este cel mai bun dintre oameni, iar el a răspuns:  Cel cu inima makhmum și cel a cărui limbă spune mereu adevărul.  Iar ei au continuat, o Profetule, știm despre cei sinceri și care spun mereu adevărul, dar spune-ne despre cel cu inima makhmum. Ce este aceasta? A răspuns Profetul  (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa): este acea inimă curată, evlavioasă, care nu are niciun păcat sau deviație, nicio invidie sau dușmanie în ea.

Așadar acel om este dintre cei mai buni oameni.

Dacă ați fost atente la primele lucruri menționate despre inimă v-ați dat seama că până la inima makhmum au fost precizate aspecte care au legătură cu relația dintre inimă și Allah. Iar ultima se referă la relația pe care o avem unii cu alții. Și aici avem mari probleme.

Dragi surori, există 3 momente în care faptele noastre sunt prezentate în fața lui Allah.

  1. Zi de zi
  2. Săptămânal
  3. Anual

1.Zi de zi- după Fajr și Asur

Al-Bukhaari și Muslim  au relatat de la Abu Hurayrah (Allah să fie mulțumit de el) că Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus: „Îngerii nopții și ai zilei vin la oameni unul după altul, și se întâlnesc la rugăciunea de Fajr și la Rugăciunea de Asr. Apoi Îngerii care au fost pe pământ se înalță la Ceruri și Domnul lor îi întreabă, (deși El știe cel mai bine despre tot și toate): „Cum i-ați lăsat pe robii Mei?” iar ei răspund: „I-am lăsat când aceștia se rugau și am pogorât la ei când se rugau.”

2.Saptămânal- Luni și Joi

Muslim a relatat de la Abu Hurayrah (Allah să fie mulțumit de el) că Mesagerul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus: „Faptele oamenilor sunt prezentate [lui Allah] de două ori pe săptămână, în zilele de Luni și Joi, și fiecare sclav credincios este iertat, cu excepția unei persoane care este certată cu fratele său, și Allah va spune Îngerilor: Părăsiți-i pe cei doi până când  se vor împăca”.

3.Anual- în luna Șabaan

Al-Nasaa’i a relatat de la  Usaamah ibn Zayd (Allah să fie mulțumit de el) care i-a  spus Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) : O, Mesager al lui Allah , nu te-am văzut postind la fel de mult în nicio altă  lună precum postești în luna Șabaan. El a răspuns: „Aceasta este o lună față de care oamenii sunt nepăsători, este între Rajab și Ramadaan și este o lună în care faptele bune sunt prezentate Domnului Lumilor iar eu aș vrea ca faptele mele să fie transmise atunci când Postesc.” 

Profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus că luna Șabaan este o lună față de care oamenii sunt nepăsători. 

Unii învățați menționează un hadis în care este relatată și o zi specifică, 15 șabaan, însă nu există niciun act de adorare care trebuie realizat în acea zi sau noapte. Dacă cineva obișnuia să postească cele 3 zile albe 13,14,15 din fiecare lună și postește nu este nicio problemă. Dar să postești pe 15 doar că este Șabaan acest lucru nu este permis și este o inovație. Alții sărbătoresc această zi oferind dulciuri și mâncare, lucru care din nou este împotriva tradiției Profetului Muhammad  (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa).

Prin urmare faptele oamenilor vor fi aduse în fața lui Allah, iar Allah îi va ierta pe aceștia cu excepția următorilor 2. 

  1. Un mușrik-politeist- un om care îi asociază parteneri lui Allah
  2. Un mușaahin-și aici avem 2 sensuri

-Un om care poartă ranchiună sau dușmănile fratelui său în Islam

-Un om care inițiază o inovație

  1. Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate aceste fapte să nu fie prezentate în fața lui Allah. De fapt această întrebare trebuie să existe în mintea fiecăreia dintre noi.

 Oare faptele mele din Ramadanul trecut, și din cel de acum 2 ani și din cel de acum 3 ani și așa mai departe …au fost prezentate lui Allah sau sunt puse în așteptare din cauza faptului că am în inimă o supărare sau dușmanie față de sora mea în Islam? 

Imaginați-vă dragi surori, toate faptele bune, toate rugăciunile, tot postul, toată caritatea, toate pelerinajele nu sunt încă prezentate lui Allah din cauza a ceea ce avem conștient  în suflet.

  1. Al doilea sens al cuvântului Mușaahin este -Un om care inițiază o inovație

Este acel om care răspândește inovații. Face tot felul de lucruri care sunt împotriva tradiției Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa)

Însă astăzi ne vom referi la acea persoană care poartă dușmanie în inima sa pentru fratele sau sora ei în Islam.

SubhanAllah dragi surori, unele dintre noi, postim sunnah, ne rugăm, facem acte de caritate, citim Coranul, îl memorăm unele în întregime însă dacă ne este spus: Ridică telefonul și sun-o pe sora cu care ai o animozitate, scrie-i un mesaj, încheie toate disputele pe care le aveați- nu o facem. Găsim că acest lucru este foarte dificil.

Să uităm și să iertăm!...Greu!!!

Chiar dacă în fiecare noapte facem Qyiam…și vorbim și de surori care practică Islamul…când îi spui: Dragă soră, iart-o pe sora ta de dragul lui Allah! Îi este greu să o facă și îți spune: „Nu știi tu, ce mi-a făcut!” 

Atunci ar trebui ca ea să răspundă la această întrebare: Oare ceea ce ți-a făcut ea ție merită să fie motivul pentru care toate actele tale de adorare și toate faptele tale bune să nu fie prezentate în fața lui Allah? Tot efortul atunci când postești, tot efortul atunci când te trezești să te rogi, Pelerinajul unde ai cheltuit o grămadă de bani și energie? Merită oare ca supărarea pe care o ai să îți pună în așteptare toate aceste minunate fapte pe care tu le-ai îndeplinit? Vorbim de un hadis autentic dragi surori!

Nu spun să vă întorceți la a fi cele mai bune prietene dar măcar să vă oferiți una alteia drepturile stabilite de Allah Preaînaltul. Nimeni nu spune să fiți din nou cele mai bune prietene dar trebuie să lucrați cu ceea ce simțiti în inimă, să lăsați egoismul și mândria de sine, pentru că această mândrie nu te lasă să-i scrii sau să o suni. Însă dacă ai încercat și ușa ți-a fost închisă, atunci alhamdulilah-  nu mai ai nicio vină.

A venit un om la Profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) și i-a spus: O Mesager a lui Allah, am încercat din răsputeri să țin legătura cu o rudă de-a mea dar de fiecare dată când încercam asta ușa mi-a fost închisă. Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) i-a răspuns: Cât timp tu încerci să te conectezi cu ruda ta primești răsplată iar ea primește păcatul.

Însă întrebarea care se ivește este când renunțăm la a încerca să ne conectăm cu ei?

-În momentul în care suntem amenințați de către ei

-În momentul în care credința ta este în pericol

Șeitan (diavolul) nu vine la oamenii care fac atât de multe fapte bune cu chestiuni de genul-bea, fă adulter, fură, minte, ci vine cu ”NU MAI VORBI CU EA, NU O SUNA, AI UITAT CE ȚI-A FĂCUT?”

Dragi surori, există versete care sunt recitate și vor fi recitate până în Ziua Judecății care vorbesc de iertare…unde este iertarea noastră?

Abu Bakr a fost acuzat de adulter de un bărbat iar acesta l-a iertat, oare acea soră pe care ești supărată, te-a acuzat de așa ceva?

Nu este permis dragi surori pentru o persoană dreptcredincioasă să-și părăsească sora sau fratele în Islam. Și nu uitați că cea mai bună persoană este aceea care inițiază salutul de pace și împăcarea. Întreceți-vă în asta!

Înainte ca Luna purificării inimilor să vină, împăcați-vă cu surorile voastre de dragul lui Allah! 

Da! Toți diavolii se vor aduna să vă convingă să nu o faceți, dar spuneți „Audhu bilahi mina șeitan ir-rajim” (Caut adăpost la Allah de Șeitanul cel izgonit) și mergeți mai departe.

Poate că acea persoană nu merită acest lucru dar o faceți de dragul lui Allah, să câștigați Mulțumirea lui Allah. Pentru Cel pentru care sunt gata să-mi dau și sufletul.

Nu-l lăsați pe Șeitan să vă oprească!

O Allah, nu lăsa în inima mea niciun fel de ranchiună, dușmănie, invidie pentru sora mea în Islam!

Jazakum Allahu khairan

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/

Citește mai mult...
Caută și alte articole
Dezvoltare personală
Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE”

Umm Abdur Rahman

Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE” - dezvoltare personală
Credința Islamică
Importanța intenției în viața ta

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html

În psihologie intenția este definită prin: „A-mi clarifica ceea ce îmi doresc” iar atunci când este pentru altcineva înafară de Allah (pentru mulțumirea Lui) vom găsi că ...
Dezvoltare personală
Ce este răbdarea și ce soluții avem pentru a o dezvolta?

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/

Răbdarea dragi musulmani, nu înseamnă că trebuie să trăim o viață nefericită, aceasta este o concepție greșită și un mod greșit de înțelegere