https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/
Ce este răbdarea și ce soluții avem pentru a o dezvolta?

Răbdarea dragi musulmani, nu înseamnă că trebuie să trăim o viață nefericită, aceasta este o concepție greșită și un mod greșit de înțelegere

Allah spune în Coran:

„Vă vom încerca cu puțină spaimă, foamete, lipsire de bunuri, de suflete și de roade, dar binevestește celor răbdători. Care dacă s-a abătut asupra lor vreo nenorocire, spun: "Noi suntem ai lui Allah și noi la El ne întoarcem".  Coran 2: 155

Allah Preaînaltul nu ne ia prin surprindere, El ne-a informat ceea ce ne va aștepta în viață. Vom fi încercați prin diferite lipsuri, de diferite lucruri, de oameni, nevoi, ne vor fi luate în momente în care poate avem cea mai mare nevoie de ele. Viața noastră nu va fi ca o apă lină, netulburată ci vom avea zile bune și zile mai puțin bune și zile mai grele decât cele mai puțin bune. Vom fi încercați mereu și aceasta este natura vieții noastre. Allah ne-a spus acest lucru înainte ca aceste nenorociri să ia loc. Însă după ce Allah ne anunță despre realitatea acestei vieți și despre cum vom fi încercați prin lucururile pe care noi le iubim, Allah încheie versetul prin a da vești bune celor răbdători. Celor care reușesc să-și gestioneze emoțiile, să le țină sub control: „…dar binevestește celor răbdători. Care dacă s-a abătut asupra lor vreo nenorocire, spun: "Noi suntem ai lui Allah și noi la El ne întoarcem".

Ei sunt cei care atunci când sunt loviți de încercări spun: ”Noi suntem ai lui Allah și noi la El ne întoarcem". Și astfel văd ei încercările prin prisma răbdării și a supunerii față de Decretul lui Allah având în mod constant acest echilibru în viața lor.

Aceștia sunt cei care nu rostesc aceste vorbe doar cu limba lor ci și cu inima, mintea și corpul lor, deoarece un adevărat musulman trebuie să simtă această mărturisire pe care o face cu un echilibru perfect dintre vorbe-corp-inimă-minte. Toate acestea trebuie să se alinieze supunându-se acestei afirmații deoarece în caz contrar afirmația lui poate avea un anume grad de ipocrizie.

Așadar când cineva spune: „Nu sunt supărat!” dar în sufletul lui se întreabă- de ce mi s-a întâmplat mie aceasta și este înfuriat, demonstrează că are un grad de ipocrizie în el.

Nu putem controla ce gânduri ne invadează mintea, însă putem controla ce răspuns dăm acestor gânduri. Care este dialogul nostru cu ele? Le dăm dreptate sau ne opunem lor?

Allah spune în Coran:

…spuneau cu gurile lor ceea ce nu era în sufletele lor.” Coran 3:167

Așadar pentru ca această afirmație să fie cea corectă ea trebuie să reflecte ceea ce este în sufletul nostru. Chiar dacă simțim o împotrivire a sinelui nostru, noi trebuie să-l punem la ”punct” explincându-ne că aceasta a fost hotărârea lui Allah și El știe ceea ce e mai bun pentru noi. 

Limba noastră descrie care este situația inimii noastre iar din inimă vine rezistența, echilibrul, puterea și aceasta o vedem în biografia profetului Muhammad ﷺ și a companionilor săi (Allah să fie mulțumit de ei) căci ei nu și-au pierdut acest echilibru nici în vremurile de prosperitate nici în vremuri de restriște. Inimile lor au fost mereu conectate cu Allah și astfel trebuie să fie și inimile noastre sau, măcar să luptăm să ajungem la acel nivel. Nu trebuie să ne lăsăm duși de val, păcăliți de diavol, sau de dorințele noastre.

Lupta aceasta ne arată și ne demonstrează de altfel nivelul nostru de maturitate, de credință și supunere față de Allah.

Răbdarea este un mod de viață, nu este doar un aspect teoretic de care doar vorbim, ci trebuie implementat în viețile nostre. Răbdarea este o stare a inimii și a minții pe care o simțim printr-o liniște și pace,  în ciuda evenimentelor neplăcute din exterior. 

Aceasta este răbdarea, liniște, pace, supunere și arată încrederea pe care o avem în Allah Preaînaltul. Deci este o stare a inimii, iar atunci când suntem încercați trebuie să ne ducem să căutăm această răbdare la locul în care ea rezidă, adică în inimă. 

Nu mergem să cumpărăm medicamente de la un magazin de haine, nu-i așa? Mergem la farmacie. În același fel ne îndreptăm spre inimă și analizăm starea ei căutând răbdarea acolo. Pentru că inima va transmite această răbdare creierului și gândurile noastre se vor liniști și corpul nostru se va liniști iar în acest fel vom fi într-un echilibru perfect.

Allah Preaînaltul mentionează răbdarea în Coran de mai mult de 99 de ori, iar de fiecare dată are o conotație pozitivă.

Allah spune în Coran:

…și Allah este cu cei rădători”.  Coran 8:46

Este extraordinar de puternică această declarație. Această declarație pe care El Preaînaltul o face nu este doar o declarație ci este ceva măreț și care ar trebui să aibă un impact asupra stării inimii tale, ar trebui să aibă un impact asupra situației prin care treci să simți că orice s-ar întâmpla Allah este cu tine, nu te va părăsi pentru că El nu își va încălca promisiunile niciodată.

Dacă ne păstrăm calmul și căutăm răbdarea vom avea altă perspectivă asupra lucrurilor  și chiar vor fi în favoatrea noastră într-un fel sau altul. Profetul Muhammad ﷺ  a spus că Allah îi va testa pe robii Săi cu diferite încercări, câteodată acestea vor fi severe însă cei care sunt supuși, răbdători în fața lor și mulțumitori, mulțumirea lui Allah va pogorî asupra lor iar lucrurile cu care au fost testați vor fi în favoarea lor.  Pe de altă parte cel care va fi nemulțumit și mâniat întrebându-se mereu: De ce eu? De ce nu altcineva? Fiind astfel fără de răbdare atunci această nemulțumire a lui va atrage nemulțumirea lui Allah asupra sa și testul său va fi o corvoadă pentru el și o suferință.

Făcând o paranteză aici trebuie să înțelegem un lucru. Există o diferență între a ne întreba de ce eu, având în minte ideea că această nenorocire nu are ce căuta în viața noastră și a ne întreba de ce eu, gândindu-ne la păcatele pe care le-am făcut deoarece de cele mai multe ori nenorocirile vin pentru a șterge păcatele sau în alte cazuri pentru a ridica rangul din Paradis a celui încercat, lucru care de altfel se întâmplă într-o anumită măsură ambelor situații. Așadar ne putem întreba de ce anumite lucruri ni se întâmplă cu intenția de a fi conștienți de păcatele noastre și a ne îndrepta.

De exemplu: 

Unui fumător i se întâmplă o nenorocire el se gândește că poate Allah i-a dat acea nenorocire din cauza acestui păcat în care el persistă și atunci el încearcă din răsputeri să renunțe la acest viciu păcătos.

Mânia sau nemulțumirea nu-i va ajuta deloc. Mai mult decât atât cu cât se va împotrivi mai mult cu atât durerea și sentimentele negative se vor intensifica și mai tare. 

Mânia sau nemulțumirea nu va schimba deloc evenimentul. Este un test prin care el trebuie să treacă, e o durere pe care trebuie să o simtă iar vorbele de împotrivire nu-i vor ajuta cu nimic.

El trebuie să accepte ceea ce are loc în viața lui realizând că există o înțelepciune în spatele acestui test chiar dacă nu o vede în acel moment, el crede în ea.

Dacă ne uităm în urmă la nenorocirile care au avut loc în viața noastră ne dăm seama că ele sunt acum la stadiul de amintiri. Ele au trecut, ne-au ajutat să ne dezvoltăm, ne-au dat lecții de viață, ne-au dezolvoltat rezistența în fața nenorocirilor  iar durerea la amintirea lor ori a dispărut de tot ori este aproape adusă la tăcere. Nu mai are aceeași intensitate, nu-i așa?

Allah spune în Coran:

„Cu adevărat, alături de greu vine și ușorul.” Coran 94:5

Și…

„Allah îi iubește pe cei răbdători.” Coran 3: 146

Credeți că Allah oferă iubirea Sa oricui? 

Allah oferă iubirea Lui celor care o merită și celor care o caută. Și acest verset demonstrează faptul că prin răbdare putem obține Iubirea supremă a lui Allah.

Răbdarea dragi musulmani, nu înseamnă că trebuie să trăim o viață nefericită, aceasta este o concepție greșită și un mod greșit de înțelegere. Mai mult decât atât trebuie să înțelegem că nicio răbdare nu ne va duce în Cer (Paradis) dacă noi suferim pe pâmânt. Suferința care ar însemna lipsa poftei de viață și de a face fapte bune în continuare. Răbdarea pe care o experimentezi în fața evenimentelor trebuie să te ducă într-o stare de liniște și supunere, o pace care ține de pacea locuitorilor Pradisului pe care aceștia o vor simți.

Ibn Taymiah (Allah să aibă milă de sufletul lui) a spus odată:

„Ce rău mi-ar putea face mie dușmanii mei? Nu pot ajunge la mine? Dacă mă vor omorî, este doar corpul meu care va muri eu aș deveni martir iar acesta este visul meu, dacă mă vor pune în închisoare ar fi un moment de solitudine cu mine însumi și Domnul meu pe care l-am căutat mereu, iar dacă mă vor trimite în pribegie voi fi fericit pentru că iubesc călătoriile și să descopăr creația lui Allah, oamenii și diferitele lor culturi.”

Prin urmare dacă ne dorim Iubirea lui Allah, nimic nu ar mai trebui să conteze, nici oamenii dragi nouă, nici bunurile noastre și chiar nici noi înșine. 

Profetul Muhammad ﷺ  a spus că adevărata fericire nu consta în abundența averii ci în fericirea sinelui. 

Este vorba de averea din sufletul tău pentru că ceea ce caută oamenii este doar o iluzie, adevărata bogăție o găsești în tine nu trebuie să o cauți în exterior. Și nici nu mai are rost să dăm exemple aici pentru că este deja binecunoscut faptul că oricât de multă bogăție ar avea cineva se poate ca el să fie cel mai sărac om de pe pământ. În schimb, cel care are aceasta bogăție spirituală și o pace cu el însuși poate fi cel mai bogat om de pe pământ. 

Allah a dăruit acest pământ tuturor, creația Lui este pentru orice ochi care știe să privească.

Oare ochiul celui bogat vede altfel ceea ce vede și ochiul celui mai puțin bogat? 

Se poate ca cel bogat să ajungă în locuri în care cel mai puțin bogat să nu poată ajunge, dar oare vede el altă Creație decât ceea ce a creat Allah? Oare muntele nu este tot munte? Marea tot mare? Iarba tot iarbă? Pământul acesta Slavă lui Allah are să ofere tuturor ochilor plăcere, însă ochii trebuie învățați și îndrumați să privească sănătos pentru a ajunge la acea plăcere.

Revenind la subiectul nostru, răbdarea dragi musulmani, are mai multe forme iar una din aceste forme este de a fi stăruitor în actele de adorare de dragul lui Allah.

Când este dificil pentru tine să efectuezi cele 5 rugăciuni obligatorii, când este greu pentru tine dragă soră să porți veșmantul islamic, când este dificil pentru tine să te concentrezi în rugăciune și lupți pentru toate acestea înseamnă că ai demonstrat răbdare. 

Un alt mod de a demonstra și dezvolta răbdarea este de a sta departe de ceea ce este interzis în Islam. Când ai posibilitatea să faci ceva haram fiind împins de dorințe sau nevoi însă te oprești de dragul lui Allah atunci dezvolți și demonstrezi răbdare.

Viața aceasta este plină de teste iar dacă viața ta este lipsită de acestea și nicio nenorocire nu are loc în viața ta atunci acest lucru ar trebui să te pună pe gânduri pentru că ceva nu este în regulă cu tine. 

Vom fi încercați și în relațiile noastre cu cei dragi și în căsnicia noastră.

Un lucru bun de reamintit aici este că nimeni nu este perfect. Nu există soț perfect, nu există soție perfectă, nu există prieten perfect, părinți perfecți, copii perfecți,  așa că ar trebui să-ți stabilești bine așteptările pe care le ai de la ceilalți și să te focusezi mai mult pe ceea ce le oferi tu lor.

A nu avea așteptări de la ei nu înseamnă că trebuie să-ți pierzi speranța și să nu le dai alte șanse, în niciun caz. Tu trebuie să speri că într-o zi ei se vor îndrepta și vor realiza greșelile lor și trebuie să te rogi pentru ei în continuare de dragul lui Allah.

O altă formă de răbdare este cea pe care trebuie să o arăți în fața visurilor tale, afacerilor tale, țelurilor tale.  Testele vor atinge și acest aspect al vieții tale, te va lovi și te va pune la pământ poate dar, trebuie să te ridici și să o iei de la capăt.

Așadar o modalitate de a face față testelor din viața ta este ca în momentul în care te trezești în fiecare dimineață să faci o promisuiune lui Allah că vei căuta orice oportunitate (care apare în acea zi) să-ți dezvolți această răbdare.

Mai eficient ar fi să îți faci un jurnal al rădării:) unde la sfârșitul fiecărei zile să notezi în el situațiile care te-au ajutat să-ți dezvolți răbdarea sau să o antrenezi (de mentionat aici este faptul că nu trebuie să notăm în acel jurnal păcatele altor oameni sau ale tale ci doar să bifăm că acea zi a fost o oportunitate pentru tine să îți dezvolți răbdarea). Răbdarea este o trăsătură care trebuie antrenată, este ca și un mușchi care dacă nu este pus în mișcare se atrofiază iar dacă ți se va cere să mergi, abia vei păși, iar dacă ți se va cere să alergi te vei prăbuși. În același fel stau lucrurile cu răbdarea, dacă nu o ai antrenată la fiecare mică greutate te vei împotmoli iar la o greutate mai mare vei cădea, te vei prăbuși și va fi mai greu să te ridici. Însă dacă vei fi antrenat inima ta va știi imediat ce are de făcut iar creierul se va supune inimii.

Dacă de ex soțul are o stare mai proastă într-o zi, soția trebuie să se oprească 2 secunde și să-și spună: Acum am posibilitatea să-mi antrenez răbadarea! Dacă copiii tăi sunt mai neastâmpărați într-o zi este o ocazie pentru tine să te oprești pentru 2 secunde și să-ți spui: Acum am oportunitatea de a-mi antrena răbdarea ș.a.m.d

Cu speranța că am adus puțină lumină în viața ta  referitor la acest subiect, te las în paza lui Allah si mă rog Lui să pună răbdare în inima mea și în inima ta!

Jazakum Allahu khairan!

Citește mai mult...
Caută și alte articole
Dezvoltare personală
Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE”

Umm Abdur Rahman

Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE” - dezvoltare personală
Credința Islamică
Importanța intenției în viața ta

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html

În psihologie intenția este definită prin: „A-mi clarifica ceea ce îmi doresc” iar atunci când este pentru altcineva înafară de Allah (pentru mulțumirea Lui) vom găsi că ...
Dezvoltare personală
O inimă curată...

Umm Abdur Rahman

Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate