Umm Abdur Rahman
Limbaje ale iubirii- Partea 2

„Ele vă sunt veșmânt vouă, iar voi le sunteți veșmânt lor.” [Coran, 2:187]

Al treilea limbaj al iubirii este oferirea de cadouri iar profetul Muhammad ﷺ a menționat acest limbaj ca un limbaj al iubirii într-o relatare care are doar 2 cuvinte.„Oferiți-vă cadouri!” - deoarece aceasta va spori dragostea unuia față de celălalt.

Soțiile voastre nu vor doar un cadou pe an, unul singur și scump ci ele doresc mai multe cadouri iar aceasta nu înseamnă că toate trebuie să fie scumpe. De exemplu poți scrie o felicitare soției tale în care să-i scri câteva cuvinte de iubire sau o poezie chiar dacă acest lucru ți s-ar părea prostesc va avea un impact imens în căsnicia ta. 

Dragi frați, florile sunt de găsit în orice sezon. În Arabia pe timpul profetului Muhammad ﷺ nu erau flori, dar Profetul ﷺ găsea metode să umple sufletul de fericire soțiilor sale. De exemplu atunci când Aișa (Allah să fie mulțumit de ea) bea dintr-un recipient, el ﷺ lua acel recipient și punea buzele sale pentru a bea din locul de unde ea a băut, uitându-se în ochii ei. 

Un lucru atât de mic dar care aduce numai bine căsniciei tale, lucru care arată dragostea pe care o porți față de soția ta.

Următorul limbaj este cel al recunoștinței. Fiecare are o responsabilitate în casă și fiecare parte trebuie să o aprecieze pe cealaltă. Știm că Profetul ﷺ atunci când era acasă ajuta la unele treburi casnice. De exemplu își repara încățămintele, mulgea capra etc. Însă cu toate acestea credeți că Aișa în acel moment stătea și se uita la el?  În niciun caz, dar ceea ce a vrut Aișa să transmită prin această relatare a fost faptul că el ﷺ nu era un soț dificil și exigent. Se știe foarte bine că soțiile găteau pentru Profet ﷺ. Așadar este foarte important ca soțul și soția să aprecieze ajutorul pe care și-l oferă unul altuia. Soții să aprecieze efortul soțiilor lor, efort depus nu numai pentru ei ci și pentru copiii lor. Unele femei ajung să sufere de tot felul de tulburări psihice dacă nu sunt apreciate și ajutate, înțeleg că și voi fraților aveți greutățile voastre la serviciu dar asta nu înseamnă că nu vă mai apreciați soțiile și nu înseamnă că nu vă mai exprimați aceasta apreciere verbal.

Și referindu-ne la surori, unul din limbajele iubirii pe care ele nu îl apreciază chiar dacă soții lor ar striga cu gura mare sau cel puțin nu își exprimă aprecierea față de acesta și limbaj pe care femeile în general nu vor să-l audă este resposabilitatea financiară. Acest limbaj când este realizat este un limbaj al iubirii. 

90% din salariul bărbatului se duce pe cheltuielile familiei. Oare ar oferi acești bani cuiva de care nu-i pasă? E clar că o face din iubire! Deci ea spune: 

-Niciodată nu mi-a spus că mă iubește! Nu petrece timp cu mine, înseamnă că nu mă iubește.

El în decursul a 10 ani de zile cheltuie 90% din ceea ce câștigă pe familie iar ea spune că el nu o iubește? De ce? Pentru că ea nu înțelege acel limbaj și el nu știe alt limbaj decât acela. El strigă în limba germană că o iubește iar ea nu vorbește germană ci japoneză, așadar nu înțelege ce vrea să-i transmită. 

Prin urmare ambii parteneri trebuie să înțeleagă limbajele iubirii. 

 Al 5-lea și ultimul limbaj este limbajul atingerii.  Iar acesta se imparte în două categorii. O să începem cu a doua categorie și o să vedeți și de ce.

A doua categorie este actul intim dintre un soț și soție. Act care este un aspect important într-o căsnicie și este menționat de Allah Preaînaltul  în Coran- surah Baqarah- …„Ele vă sunt veșmânt vouă, iar voi le sunteți veșmânt lor.” [ 2:187]

Pentru majoritatea bărbaților dacă nu pentru toți, acesta este cel mai important limbaj al iubirii. Din păcate foarte mulți dintre ei se plâng de acest limbaj și nu ne referim acum doar la musulmani ci la bărbați în general. Se plâng că nu primesc suficient acest limbaj . Dar trebuie să realizeze și ei că dacă celelalte limbaje ale iubirii nu sunt realizate atunci este greu ca ultimul limbaj să fie pus în aplicare. Mai mult decât atât dacă femeia nu primește niciunul din limbajele menționate mai sus începe să urască limbajul nr. 5. Acest limbaj devine o corvoadă pentru ea. Ea se gândește…

Oh! Vine la mine doar când are el nevoie. Nu apreciază nimic din ceea ce fac, efortul meu etc. Vine la mine doar când vrea să-și satisfacă dorințele.

Și astfel, un act care ar trebui să fie ceva romantic, minunat, devine o corvoadă. 

De ce? 

Ori soțul nu exprimă celelalte limbaje ori soția nu le înțelege.

Și acum trecem la prima categorie care trebuia menționată dar a fost lăsată în mod special la urmă, este un limbaj pe care femeile îl adoră și îi preferă mai mult decât bărbații. Este vorba de atingerea fizică care n-are legătură cu nr. 2 (relația intimă).

Există o relatare în Abu Dawood de la Aișa (Allah să fie mulțumit de ea) în care spune: „Primul lucru pe care îl făcea Profetul ﷺ când intra în casă era să ne sărute. ”

Doar un sărut- fără alte intenții- 

O îmbrățișare, un masaj la spate, fără să mergeți mai departe…și dacă nu mergeți mai departe s-ar putea să primiți chiar și fără să cereți ceea ce v-ar bucura.

Așadar aceasta înseamnă doar o atingere care arată apreciere și iubire.

Autorul cărții spune că în urma unui studiu efectuat s-a ajuns la concluzia că dacă bărbatul atinge femeia doar atunci când vrea să se întâmple ceva mai mult, femeia de cele mai multe ori va avea repulsie față de acea atingere deoarece se va gândi că el vine la ea doar atunci când are el nevoie. Femeile se vor simți folosite în astfel de cazuri.

Îl rog pe Allah Preaînaltul să pună înțelepciune în inimile tuturor!

Jazakum Allahu khairan

Citește mai mult...
Caută și alte articole
Dezvoltare personală
Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE”

Umm Abdur Rahman

Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE” - dezvoltare personală
Credința Islamică
Importanța intenției în viața ta

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html

În psihologie intenția este definită prin: „A-mi clarifica ceea ce îmi doresc” iar atunci când este pentru altcineva înafară de Allah (pentru mulțumirea Lui) vom găsi că ...
Dezvoltare personală
O inimă curată...

Umm Abdur Rahman

Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate