Umm Abdur Rahman
Limbaje ale iubirii- Partea 1

Nu este nicio problemă să vă verbalizați dragostea pe care o aveți față de soțiile voastre, ci mai mult decât atât este Islamic să faceți asta.

Cea mai bine vândută carte cu 15-20 de ani în urmă și care a devenit cu adevărat un best seller internațional se numea -Cele 5 Limbaje ale iubirii.


Autorul nu este musulman ci mai degrabă terapeut și a scris această carte din experiețele lui. Dacă ar fi să ”convertim” informațiile din această carte la islam realizăm de fapt că ele există deja în Coran și în Sunnah.

Ceea ce autorul a descoperit era faptul că oamenii își exprimă și primesc iubirea în mai multe feluri.

Și de foarte multe ori unul dintre parteneri își arată iubirea față de celălat însă celălalt nu o înțelege pentru că percepția lui este alta. Este ca și cum soția ar vorbi japoneză și soțul germană. Iar soția îi spune „Te iubesc” în japoneză dar el cum nu vorbește japoneza nu înțelege. Așadar, ea poate spune de un milion de ori te iubesc pentru că soțul chiar nu înțelege acel limbaj al iubirii. Și ce este mai ciudat e faptul că soțul spune „soția mea nu mă iubește” chiar dacă ea ar striga din tot sufletul că îl iubește- el tot nu înțelege acea manifestare a iubirii.

Autorul cărții spune că există 5 limbaje ale iubirii pe care ar trebui să le învățăm și pe care ar trebui să le recunoaștem. Iar în momentul în care soțul sau soția își exprimă iubirea printr-unul dintre aceste limbaje, noi imediat ar trebui să îl distingem.

Este un anume limbaj mai bun decât celălalt? Ei bine, se pare că toate aceste limbaje sunt bune.

Primul limbaj este cel al cuvintelor de afirmare- declarația iubirii- verbalizarea ei- să spui -Te iubesc!


Există un hadis, într-adevăr cu ceva slăbiciuni în lanțul de naratori dar fiindcă nu este vorba de un act de adorare putem să-i acorăm o oarecare atenție. Acesta sună în felul următor:

Dar făcând o pauză aici trebuie să reamintesc bărbaților că femeile în general au nevoie de o reafirmare constantă a iubirii voastre pentru ele. Aceasta este natura lor, femeile trebuie asigurate constant că sunt iubite.

Așadar, Aișa (Allah să fie mulțumit de ea) a spus că l-a întrebat odată pe Profetul Muhammad ﷺ : „O Profetule, cum este dragostea ta pentru mine? El ﷺ  i-a răspuns: Ca un nod bine strâns.”

Ceea ce însemna că era permanentă, foarte bine legată. Și se mai spune că Aișa din când în când îl întreba pe Profet ﷺ mai ales atunci când ea simțea că greșea într-un fel sau altul profetului ﷺ : „Cum este acum nodul? La fel de strâns?”

Acesta este unul din limbajele iubirii- a verbaliza, a exprima și a te asigura că iubirea este încă acolo. Un alt mod de a verbaliza iubirea este de a da porecle drăguțe celui pe care îl iubești.

Profetul ﷺ folosea această metodă de verbalizare a dragostei. De exemplu pentru Aișa avea mai multe apelative. Îi spunea: Humayrah, Um Abdullah, Ya Aiș (renunțând la ultima literă din numele ei) din iubire folosea aceste apelative pentru a îndulci relația lor. Și nimeni altcineva nu o striga Ya Aiș, doar Profetul ﷺ .

Din păcate în unele culturi a fi glumeț sau a arăta o parte mai sensibilă este un semn de slăbiciune sau o lipsă a masculinității. Iar acest lucru nu este numai o prostie dar este și o greșeală care poate ar duce la ruperea relației.

Uitați-vă la timpul în care a trăit Profetul ﷺ , un timp în care bărbații erau cu adevărat masculini și cu toate acestea nu ezitau să-și exprime iubirea față de soțiile lor.

Amintiți-vă de hadisul în care Profetul ﷺ a fost întrebat:

Pe cine iubești cel mai mult?

Iar el ﷺ  a răspuns: Pe Aișa!

Iar un lucru bun de menționat aici este și faptul că Aișa nu era de față când el a spus-o. Cum s-ar putea interpreta, că ar fi spus-o doar ca ea să se simtă bine. Ea nu era acolo când el a răspuns acelei întrebări.

Elﷺ  a spus-o pentru cei care cred că își pierd masculinitatea dacă fac acest lucru, și a spus-o ca o încurajare pentru cei care recunosc iubirea lor pentru soțiile lor în public și în privat.

El ﷺ  a spus acest lucru în moschee, în fața celor mai puternici bărbați musulmani. Bineînțeles vestea a ajuns imediat la urechile Aișei și cum credeți că s-a simțit? 🙂

Imaginează-ți că tu ești cea care aude această vorbă dusă de oameni, cum te-ai simți?

Așadar, frați în Islam- Nu este nicio problemă să vă verbalizați dragostea pe care o aveți față de soțiile voastre ci mai mult decât atât este Islamic să faceți asta.

Fraza „Te iubesc” niciodată nu va îmbătrâni. Tu poate că vei înainta în vârstă dar fraza „Te iubesc” va rămâne mereu tânără.

În opoziție cu aceasta este a fi mereu negativ. A pune mereu o afirmație negativă  înaintea unei afirmații pozitive. Făcând astfel te miri apoi cum de nu merge căsnicia ta?

Există momente în viața noastră când este necesar să spunem lucrurilor pe nume sau să adresăm o problemă însă chiar și atunci există o tehnică pe care o putem pune în practică și anume: să încercăm să schimbăm limbajul negativ într-unul pozitiv.

Și vă voi da un exemplu: Să spunem că soția gătește un fel de mâncare care nu este delicios deloc, însă în loc să-i spună soțul: „Chiar e atât de greu să gătești mâncarea asta?” Să-i spună: „Ții minte când mi-ai făcut acea friptură la cuptor cu orez- a fost delicioasă- chiar mi-e dor să mai mânânc acea mâncare.”

Observați diferența? Aceași problemă spusă altfel.

Astfel, soția va fi încurajată și plină de entuziasm să o gătească din nou ceea ce nu e la fel cu sentimentul de deznădejde pe care l-ar avea dacă i-ar fi spus-o în alt mod.

Rezultatul? Amandoi fericiți- el că va manca o mâncare care știe sigur că ea o gătește bine și ea se va simți mândră atunci când va vedea mulțumirea lui.

Un alt lucru important este ca soții să-și complimenteze soțiile. Să le flateze! Este permis chiar și exagerearea în astfel de situații.

Profetul ﷺ  a spus: „Nu există minciună între ceea ce își spun doi parteneri de viață. ”

Ce înseamnă acest lucru? Unii frați din păcate cred că trebuie să fie onești, obiectivi și când vine vorba de a-și flata soțiile, ceea ce este o greșeală. Este permis în Islam să adaugi niște miere, să îndulcești situația chiar dacă ea nu este cum ar trebui să fie.

Allah Preaînaltul prin aceste îndemnuri dă cale liberă soților să meargă cât mai departe pentru a întări relația lor cu soțiile lor. Și acest lucru este valabil și soțiilor.

Al doilea limbaj al iubirii este un limbaj care femeilor le place să-l primească dar bărbaților le este greu să-l transmită. Interesant nu-i așa? Haideți să vedem despre ce este vorba.

Petrecerea timpului. Este un limbaj care arată atenție, grijă și interes. Cu toții avem aceleași 24 de ore pe zi dar aceste 24 de ore vor indica care sunt prioritățile din viața ta. Prin urmare femeia simte iubirea prin petrecerea timpului cu ea. Mereu auzim soțiile plângându-se că soții lor nu petrec destul timp cu ele iar când îi întrebi pe soți ei răspund prin a număra orele în care ei sunt acasă. Dar, nu se gândesc nicio clipă că nu cantitatea timpului în care el este prezent contează ci calitatea acestuia. Femeia cere puțină atenție, nu cantitate ci calitate.

Dacă soțul de exemplu alege ca duminica, atunci când este relaxat, departe de gândurile pe care le are la serviciu, să petreacă întreaga zi cu prietenii, soția se va simți dată la o parte. Dragi frați atunci când spuneți că stați cu soțiile voastre, televizoarele trebuie închise, telecomenzile departe de voi, telefoanele la fel,  chiar dacă acest lucru este greu mai ales atunci când ea vorbește mult, dar acesta înseamnă calitate.

Profetul ﷺ petrecea timp de calitate cu soțiile lui. Aișa (Allah să fie mulțumit de ea) a spus: „Profetul ﷺ  vorbea cu mine dupa Ișa.”

Ceea ce înseamnă că acorda acel timp relației lor.

Mai știm relatarea în care ei erau într-o caravană și Profetul ﷺ a spus companionilor să meargă înainte pentru ca el să rămână cu Aișa. Ei l-au ascultat iar Profetul ﷺ s-a întrecut cu Aișa la fugă ca o formă de joacă.

Acesta este timpul petrecut cu adevărat! Iar unii frați se cred mult prea serioși să facă acest lucru. Crezi că te injosești dacă te joci cu soția ta? Dacă te joci cu copiii tăi? Oare nu este Profetul ﷺ  cel mai bun exemplu în toate privințele?

Allah să ne ferească!

Aplică aceste 2 limbaje în familia ta ca o tema de casă până la umrătoarea noastră întâlnire.

Va urma in sha Allah.

Citește mai mult...
Caută și alte articole
Dezvoltare personală
Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE”

Umm Abdur Rahman

Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE” - dezvoltare personală
Credința Islamică
Importanța intenției în viața ta

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html

În psihologie intenția este definită prin: „A-mi clarifica ceea ce îmi doresc” iar atunci când este pentru altcineva înafară de Allah (pentru mulțumirea Lui) vom găsi că ...
Dezvoltare personală
O inimă curată...

Umm Abdur Rahman

Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate