islam4ro
Iisus în Islam

Una dintre cele mai importante personalități din Coran este Iisus. Versetele din Coran despre Iisus sunt menite să confirme Mesajul adevărat al acestui mare om și mesager ...

                           


                                                                                                             MESAJUL LUI IISUS



                                       

                                                                         IISUS ÎN CORAN, PRIN PROPRIILE CUVINTE

                                       




ÎN ISLAM, SUNTEM ÎNVĂȚAȚI SĂ-L PREAMĂRIM, SĂ-L IUBIM, SĂ-L URMĂM ȘI SĂ-L ONORĂM PE IISUS.



Temele principale din Coran sunt povestirile unor mesageri din trecut a lui Dumnezeu. Este un stâlp al credinței pentru musulmani să creadă în toți mesagerii lui Dumnezeu care au venit cu același mesaj. Și anume, „Adorarea unui singur Dumnezeu Adevărat, respingerea zeilor falși; și aderarea la legile lui Dumnezeu prin ascultarea Trimișilor Lui ".



Știm că fiecărei națiuni i s-a trimis un mesager și există anumiți  mesageri care sunt menționați cu numele în Coran, iar printre aceștia, unii dintre ei sunt și mai des amintiți. Povestirile acestor mesageri sunt menționate adesea din mai multe motive, dintre care este și corectarea concepțiilor greșite asociate cu evenimentele trecute. Concepțiile greșite cauzate de falsificarea și modificarea scripturilor originale pe care Dumnezeu le-a trimis.



Una dintre cele mai importante personalități din Coran este Iisus. Versetele din Coran despre Iisus sunt menite să confirme Mesajul adevărat al acestui mare om și mesager ales al lui Dumnezeu și să corecteze concepțiile greșite despre el. În această carte electronică ne vom concentra asupra principalelor subiecte a mesajului lui Iisus și asupra versetelor atribuite lui  în Coran. Aceste citate prezintă misiunea lui Iisus și clarifică adevărul despre el.


Povestea lui Iisus este menționată în mai multe locuri în Nobilul Coran. Versetele principale despre Iisus sunt incluse în capitolele: #3 ( al Imran "bunicul matern al lui Iisus"), #5 (Cina bogată coborâtă din cer), # 19 (Maria, mama lui Iisus).


Aceasta poveste începe prin corectarea concepției greșite despre Maria și despre familia ei. Ni se spune că vine dintr-o familie foarte specială a israeliților, familia lui Imran. Mama ei a dedicat-o lui Dumnezeu înainte ca ea să se nască. Odată ce s-a născut, a fost sub tutela lui Zaharia, mesager al lui Dumnezeu și tatăl lui Ioan Botezătorul, precursorul lui Iisus(vezi 3: 35-37).


În servirea ei totală și dedicare față de Dumnezeu, ea nu a fost niciodată căsătorită sau logodită, ceea ce este contrar relatărilor din alte surse înafara Coranului. Dumnezeu a ales-o ca fiind cea mai bună femeie din generația ei și una din cele mai perfecte femei din întreaga omenire. Ea a primit provizii de la Dumnezeu în timp ce se afla în Templu în adorare și slujire(vezi 3:37, 3: 42-43).


Maria este un exemplu pentru  toți credincioșii de-a lungul istoriei pentru a-și păzi castitatea, a accepta adevărul cuvintelor lui Dumnezeu și Scripturile și a fi complet devotat(vezi  66:12).


De asemenea, a fost aleasă să poarte un copil minunat și darul de la Dumnezeu, Iisus, fiul Mariei, pe care Dumnezeu l-a numit și l-a ales ca fiind Mesia, adică Hristos. Ea a fost informată despre miracolele și misiunea fiului său înainte de a se naște. I s-a spus că va vorbi cu oamenii încă din fașă și că el este dintre cei neprihăniți. Că Dumnezeu îl va învăța Tora și Evanghelia și îl va face un mesager pentru copiii lui Israel cu semne mari de la Domnul lor pentru a-și întării cele spuse(vezi 3: 45-51).




Experiența Mariei în legătură cu sarcină și nașterea a fost miraculoasă, dar însă nu fără greutăți. Ea și fiul ei au fost un semn de la Dumnezeu pentru toți oamenii(vezi 21:91, 23:50).



După ce a născut copilul, ea a fost acuzată că a fost o femeie ușoară pentru că a dat naștere unui copil fără a fi căsătorită. Dumnezeu l-a făcut pe Iisus să vorbească încă din fașă pentru a apăra integritatea morală a mamei sale și a proclama castitatea și nevinovăția față de acuzațiile false care au fost aduse împotriva ei(vezi 3: 33-37,3: 47-51, 19: 16-38).


Dumnezeu afirmă castitatea Mariei și îi blamează pe cei care au acuzat-o

(vezi 4: 157).


Iisus începe lucrarea sa și își anunță misiunea încă copilărie, prezentându-se ca servitor și mesager al lui Dumnezeu.


Dar el [pruncul] a zis: „Eu sunt robul lui Allah! El mi-a dăruit Scriptura și m-a făcut profet! Și El m-a binecuvântat, oriunde aș fi, și mi-a poruncit Rugăciunea [As-Salat] și Dania [Az-Zakat], cât voi trăi, și bunăcuviință față de născătoarea mea! Și nu m-a făcut pe mine trufaș, nici ticălos! Și pacea fie asupra mea în ziua în care m-am născut și în ziua în care voi muri și în ziua în care voi fi adus la viață [din nou]!" (Coran 19:30-33)



Așa cum i-a fost prezis mamei sale, el va crește și va declara mai departe:




Și trimis la fiii lui Israel [le va zice]: „Eu vin la voi cu semn de la Domnul vostru! Eu plămădesc pentru voi din lut ca un chip de pasăre și suflu asupra sa și se va face o pasăre vie, cu voia lui Allah. Și-i voi tămădui pe orb și pe lepros, și-i voi învia pe morți, cu voia lui Allah. Eu vă voi vesti ceea ce mâncați și ceea ce păstrați în casele voastre. În aceasta este un semn pentru voi, dacă voi sunteți credincioși! Eu întăresc ceea ce a fost revelat în Tora mai înainte de mine și vă voi îngădui o parte din cele ce v-au fost oprite. Eu v-am adus semne de la Domnul vostru, deci fiți cu frică de Allah și dați-mi ascultare! Allah este Stăpânul meu și Stãpânul vostru. Așadar, adorați-L pe El! Aceasta este o cale dreaptă!”  (Coran 3:49-51)


Când Iisus a realizat că ei nu cred, el a spus: „Cine sunt sprijinitorii mei [în chemarea] la Allah?”(Coran 3: 53)


El a căutat ajutor în chemarea pe calea lui Dumnezeu și un grup de israeliți au crezut și au răspuns la aceasta.

Iisus, fiul Mariei, a spus ucenicilor: „Cine sunt ajutoarele mele în chemarea la Allah?(Coran 61:14)


Dumnezeu i-a călăuzit pe ucenici să creadă în El și în mesajul Său trimis prin Iisus. (Coran 5: 111)


Pentru a-i cinsti  pe acești credincioși, Dumnezeu le-a oferit o masă miraculoasă din cer, care a venit ca răspuns la rugăciunea lui Iisus și la cererea lor.








Atunci a zis Iisus, fiul Mariei: 


 „O, Allah, Stăpân al nostru! Coboară-ne nouă o masă servită din cer ca să ne fie nouă sărbătoare - pentru cel dintâi și pentru cel din urmă dintre noi - și semn de la Tine! Și blagoslovește-ne pe noi cu cele de ospăț, căci Tu ești Cel mai bun dintre cei care hrănesc!". (Coran 5: 114)



Iisus a fost sprijinit de Dumnezeu pe tot parcursul vieții sale, de la naștere, în copilărie, la maturitate prin ordinile divine. Unul din mijloacele cu care l-a sprijinit Dumnezeu a fost să-i ofere asistența puternicului Înger Gavriil, Duhul Sfânt și Pur, creat de Dumnezeu, cel care aduce revelația de la Dumnezeu și care sprijină mesagerii și credincioșii. Dumnezeu îi amintește lui Iisus de aceste favoruri. Unul dintre rolurile primordiale ale lui Iisus în timpul slujirii sale era să confirme Legea și Tora lui Moise și pentru a prezice venirea următorului mesager al lui Dumnezeu, Muhammad. Aceasta a fost de fapt o învățătură a tuturor mesagerilor(vezi 3:81) (1), dar Iisus a fost în mod special ultimul mesager înaintea lui Muhammad, așa că a subliniat acest lucru în misiunea sa.



---------------------------------------------------------------------------------------------------

 Nota: (1) „Și când Allah a încheiat un legământ cu profeții, [le-a zis El]: „Vă dau vouă o Carte și Înțelepciune. Apoi, dacă va veni la voi un trimis pentru a întări ceea ce aveți, voi trebuie să credeți în el și să-l sprijiniți!”. Le-a zis El: „Consimțiți voi și acceptați această învoială cu Mine?” “Consimțim!” au răspuns ei. Atunci a zis Allah: „Așadar fiți martori, iar Eu Mă aflu împreună cu voi printre cei ce fac mărturie!”(Coran 3:81) 








Și [adu-ți aminte] când Iisus, fiul Mariei, a zis: 

...„O, fii ai lui Israel! Eu sunt trimisul lui Allah la voi, întărind Tora de dinainte de mine și vestind un Trimis ce va veni după mine și al cărui nume este Ahmad!"(Coran 61: 6)



Dumnezeu neagă despre Iisus credințele false pe care i le-au fost atribuie de către unii oameni. Și anume, fiind Dumnezeu 5:17 și 5:72, fiind fiul lui Dumnezeu 9:30, 19: 88-95, 18: 4 și 10:68, sau fiind unul din trei, dintr-o Treime 5:73. Dumnezeu mărturisește că asemenea declarații și credințe sunt blasfemice, o respingere a lui Dumnezeu și negarea dreptului său unic la divinitate.



Pentru a ilustra și a nega divinitatea lui Iisus, Dumnezeu ne spune că crearea lui nu este mai specială decât crearea lui Adam, primul om care a fost făcut din pământ fără de mamă sau tată(vezi 3:59).



Dumnezeu clarifică situația la sfârșitul misiunii profetice a lui Iisus și despre modul în care el a fost ridicat la cer, viu, și a fost protejat de urzelile dușmanilor lui ce plănuiau să îl ucidă.


Dumnezeu spune în mod explicit că dușmanii lui Iisus nu l-au omorât, nici nu l-au răstignit mai degrabă, Dumnezeu l-a înălțat în cer, la El Însuși. Acesta este un concept important în Islam, care îi exclude de la cei care cred în

moartea lui Iisus ca mijloc de mântuire. (vezi 3:55, 4: 157-158)




Dumnezeu ne spune în cele din urmă despre un eveniment din viitor în timpul Zilei de Apoi și a Judecății  în care Iisus va fi întrebat de către Dumnezeu despre ceea ce oamenii au făcut misiunii sale. În această conversație, Iisus respinge afirmațiile celor care îi atribuie divinitatea.


 „Și când Allah va zice: „Iisus, fiu al Mariei, adu-ți aminte de harul Meu asupra ta și asupra mamei tale, când Eu te-am întărit cu Duhul Sfânt, să vorbești oamenilor din leagăn și când vei fi bărbat în toată firea! Eu te-am învățat scrierea, înțelepciunea, Tora și Evanghelia. Iar când tu ai plăsmuit din lut chipul unei păsări, cu voia Mea, și ai suflat asupra lui, s-a făcut pasăre, cu voia Mea. Și i-ai tămăduit, cu îngăduința Mea, pe cel orb și pe cel lepros! Și ai făcut morții să vină la viață, cu îngăduința Mea. Și i-am respins pe fiii lui Israel de la tine, când tu le-ai adus semnele învederate. Iar aceia dintre ei care nu au crezut au zis: Aceasta nu este decât vrăjitorie limpede!”. Și când Eu le-am revelat apostolilor, zicând: „Credeți în Mine și în Trimisul Meu!", au răspuns ei: „Noi credem, deci mărturisește că noi suntem cu desăvârșire supuși [musulmani]!" (Coran 5: 110-111)



 Și când va zice Allah: „O, Iisus, fiu al Mariei! Le-ai spus tu oamenilor: 

„Luați-mă pe mine și pe mama mea drept dumnezei în locul lui Allah?", el îi va răspunde:



 „Mărire ție! Eu nu aș fi putut să spun ceea ce nu aveam dreptul să spun! Dacă aș fi spus, ai știi, căci Tu doară știi ce este în sufletul meu, pe când eu nu știu ce este în sufletul Tău! Doară Tu ești Marele știutor al celor neștiute !" Eu nu le-am spus decât ceea ce mi-ai poruncit: „Adorați-L pe Allah, Domnul meu și Domnul vostru!" și am fost martor asupra lor atâta vreme cât m-am aflat printre ei. Și după ce m-ai luat la Tine, ai fost doar Tu Priveghetor peste ei, căci Tu ești Martor tuturor lucrurilor!" De-i osândești, ei sunt doară robii Tăi, iar de-i ierți pe ei, Tu ești [cel] Puternic, Înțelept [‘Aziz, Hakim]!”( Coran 5: 116-118)




                         TITLURI SPECIALE




 În revelația finală a lui Dumnezeu, în Coran, Dumnezeu îi dă lui Iisus următoarele titluri speciale care nu au fost date altor profeți. Toți aceștia sunt direcționați către Un Singur Dumnezeu care L-a trimis pe Iisus. Islamul explică semnificația acestor titluri.





  1. MESIA. HRISTOSUL



Coranul se referă la Iisus ca Mesia. Mesia este un cuvânt semit, care înseamnă "uns" sau "ales". Versiunea în limba engleză a cuvântului este Hristos care vine din grecul "Christos". Una dintre multele explicații date de lexicologii musulmani este că Iisus a fost Mesia, deoarece el a uns ochii orbilor și a pus mâna pe bolnavi pentru a-i vindeca prin puterea lui Dumnezeu. Cuvântul în arabă are și alte câteva semnificații:


• A călătorit în țară, deoarece misiunea sa nu s-a oprit într-un loc, ci mai degrabă era în continuă mișcare, pentru a perinda pe pământ. 

• A fost uns când a ieșit din pântecele mamei sale. 

• A fost un slujitor sincer al lui Dumnezeu. 

• Suferind de platfus și cu dureri provocate de căzături.





2. UN SEMN/ UN MIRACOL


Coranul îl descrie pe Iisus ca fiind un "semn". În terminologia Coranului, un miracol este un "semn" al lui Dumnezeu care arată puterea divină și capacitatea nerestricționată de a face acte în afara lanțului de cauză și efect. Nașterea lui Iisus din fecioara Maria este o minune; o dovadă minunată a puterii lui Dumnezeu de a crea ceea ce El  dorește. Coranul declară că a doua venire a lui Iisus este un "semn", un anunț că Ziua Judecății se apropie.






             3. CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU


Iisus este descris ca fiind "Cuvântul" lui Dumnezeu în trei versete din Coran. Ori de câte ori Dumnezeu decide să facă ceva, El spune pur și simplu cuvântul "Fii" și acesta se întâmplă. Islamul oferă o explicație clară a modului în care Iisus a fost un "Cuvânt" de la Dumnezeu. Iisus este "Cuvântul" lui Dumnezeu pentru că a venit pe lume prin Cuvântul lui Dumnezeu - "Fii".





            





               4. ”DUH” DE LA DUMNEZEU



În Coran, Dumnezeu își atribuie anumite creații pentru a le da un statut special de respect și de onoare, însă nu de divinitate. Lucruri precum Casa lui Dumnezeu, Luna lui Dumnezeu ș.a.m.d. Coranul îl descrie pe Iisus ca fiind un "Spirit" creat de Dumnezeu. Iisus a fost un spirit, sau mai corect spus, un suflet creat de Dumnezeu, adus de Gavriil, un înger puternic a lui Dumnezeu care a suflat asupra Mariei. Iisus nu a fost o parte, sau o întrupare sau o acțiune a lui Dumnezeu care să se separe și să fie conceput în pântecele Mariei. El este numit "Duh" de la Dumnezeu ca un simbol și onoare, ci nu ca și divinitate.







                                


                            IISUS ÎN ISLAM



Isa este numele lui Iisus în limba arabă. Iisus, fiul Mariei, a fost un Mesager și un Profet al lui Dumnezeu. El era musulman și așa era și fiecare mesager al lui Dumnezeu. Iisus ca toți ceilalți mesageri ai lui Dumnezeu a fost un om. Mesajul său a fost: „ Adorați-l numai și numai Dumnezeu și urmați poruncile Sale". În plus, Iisus a fost Mesia (mesagerul ales al lui Dumnezeu) pentru copiii lui Israel. El a venit să confirme Legea și Tora lui Moise și a prezis despre venirea lui Muhammad.


Profetul Muhammad, a spus că el este cel mai apropiat lui Iisus, având aceeași credință, fiind frați de la mame diferite; și niciun profet nu a venit în perioada dintre ei. A fost o pauză de 600 de ani între Iisus și Muhammad.



Oamenii se duc la extreme în legătură cu Iisus, un grup l-a respins în timp ce altul l-a divinizat. Islamul este calea echilibrată care stabilește consemnarea corectă prin Cartea sa. Islamul îi învață pe adepții săi să creadă în Iisus în mod corespunzător, dar fără să depășească limitele și să se închine lui.







 



          O COMPARAȚIE SUCCINTĂ ÎNTRE IISUS ȘI MUHAMMAD



Atât Iisus cât și Muhammad au fost ființe umane fără a fi nicio parte din divinitate.

Ei erau frați întru credință. 

Ambii au fost musulmani și dintre cei care au fost supuși lui Dumnezeu și au urmat poruncile Lui. 

Ei au fost sinceri în supunerea față de Dumnezeu.

Amândoi au fost trimiși de către Dumnezeu ca mesageri și profeți pentru a călăuzi oamenii. 

Au venit cu același mesaj ca și toți ceilalți mesageri și profeți ai lui Dumnezeu începând cu Adam(pacea fie asupra lor). 

Acest mesaj era „Adorați-L pe Dumnezeu și supuneți-vă poruncilor Sale". Iisus a profețit venirea lui Muhammad și a pregătit venirea lui.


Principala diferență în viața acestor doi profeți este că Iisus nu a avut un tată în timp ce Muhammad a avut, chiar dacă și el a crescut  ca și orfan de  tată deoarece tatăl său a murit înainte  ca el să se nască. Iisus a avut o concepere miraculoasă, care este menționată în Coran. Mama sa, Fecioara Maria, i-a dat naștere ca semn pentru omeniri și o minune. Iisus și Muhammad erau descendenți ai lui Avraam prin cei doi fii ai săi Isaac și Ismail. Iisus era din urmașii lui Iacob, fiul lui Isaac, iar Muhammad din urmașii lui Ismail. Iisus era israelit, iar Muhammad era Ismaelit. Iisus a fost trimis numai și numai copiilor lui Israel. Însă în ceea ce îl  privește pe Muhammad, el a fost trimis tuturor oamenilor ca mesager final al lui Dumnezeu.



În ceea ce privește diferențele dintre învățăturile lor, atât Iisus, cât și Muhammad au adus același mesaj fundamental de adorare a unui singur Dumnezeu adevărat și urmarea poruncilor Lui. Au existat unele diferențe în detaliile legii pe care le-au adus, deoarece Iisus a fost trimis doar pentru un anumit popor și într-un timp și loc limitate, în timp ce Muhammad a fost trimis pentru toți oamenii și pentru toate timpurile și locurile. Iisus nu a murit mai degrabă a fost ridicat la ceruri, în timp ce Muhammad a experimentat moartea. Iisus va avea o a doua venire înainte de Ziua Judecății însă Muhammad nu. În cele din urmă, Iisus v-a reveni (întoarce) pe pământ și se va alătura rândurilor credincioșilor luptând împotriva celor necredincioși. Muhammad a profețit acest lucru și a oferit detalii despre sfârșitul lumii.








                                        CONCLUZII




Iisus a fost un mesager al lui Dumnezeu, o ființă umană, care s-a născut dintr-o fecioară. El a făcut multe minuni cu ajutorul lui Dumnezeu. Coranul menționează cel puțin două dintre ele, care nu sunt amintite în Biblie, și anume vorbind și slujind în copilărie,  și suflând viața într-o pasare din lut plăsmuită de el, însă totul prin puterea lui Dumnezeu. Coranul categoric neagă orice pretenții de divinitate față de Iisus și corectează concepțiile greșite despre acest subiect.



Mesajul lui Iisus a fost supunerea față de Dumnezeul Atotputernic iar Islamul,  este singura religie adevărata  a lui Dumnezeu de la începuturile omului. Supunerea la Legea lui Dumnezeu este temelia adorării. Legile divine reprezintă îndrumări pentru omenire în toate domeniile vieții. Definește binele și răul și oferă ființelor umane un sistem complet care reglementează toate treburile lor. Unicul Creator știe cel mai bine ce este benefic pentru creația Sa și ceea ce nu este. Astfel, legile divine comandă și interzic diferitele acte și substanțe pentru a proteja sufletul omului, corpul său și societatea per ansamblu de orice rău. Pentru ca ființele umane să-și poată îndeplini potențialul trăind vieți drepte și curate, trebuie să Îl adore pe Dumnezeu prin ascultarea de poruncilor Sale. Aceasta a fost religia transmisă prin solia lui Iisus: supunerea față de voia Unicului Dumnezeu Adevărat prin ascultarea ordinelor Sale. Iisus a subliniat adepților săi că misiunea sa nu a anulat legile primite de Moise. Așa cum profeții care au venit după Moise au păstrat legea, la fel și Iisus. Iisus a venit ca un profet care a chemat pe oameni să se închine Unicului Dumnezeu, după cum au făcut profeții dinaintea lui.




 Noi am trimis la fiecare comunitate un trimis [ca să le zică]: „Adorați-L pe Allah și țineți-vă departe de Taghut(...)  (Coran 16: 36)

Există numai un singur Dumnezeu care a creat o rasă a ființei umane și i-a comunicat un singur mesaj: supunerea față de adorarea lui Dumnezeu Unicul,  și urmarea învățăturii Sale - în arabă, Islam. Acest mesaj a fost transmis primilor oameni de pe acest pământ și reafirmat de toți profeții lui Dumnezeu care au venit după ei de-a lungul veacurilor. Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria, a făcut minuni și a invitat israeliții la același mesaj (Islamul), așa cum au făcut toți profeții dinaintea sa. El nu era Dumnezeu, nici nu era "Fiul lui Dumnezeu", ci a fost Mesia, un mesager ales al lui Dumnezeu. Iisus nu i-a invitat pe oameni să se închine lui însuși; mai degrabă i-a chemat să se închine lui Dumnezeu, căruia el însuși s-a închinat. El a confirmat legile Torei pe care le-a învățat profetul Moise;  le-a respectat și i-a instruit pe discipolii săi să le urmeze. Înainte de a pleca de pe pământ, i-a informat pe urmașii lui despre ultimul profet, Muhammad din Arabia, care urma să vină după el și i-a instruit să respecte învățăturile sale.



În generațiile de după plecarea lui Iisus din această lume, învățăturile sale au fost distorsionate și el a fost înălțat la statutul de Dumnezeu. Șase secole mai târziu, odată cu venirea profetului Muhammad, adevărul despre Iisus Hristos a fost în cele din urmă revăzut și păstrat veșnic în ultima carte a revelației divine, Coranul. În plus, multe dintre legile lui Moise, pe care Iisus le-a urmat, au fost reînviate în forma lor pură  și aplicate în modul de viață prescris, cunoscut sub numele de Islam, în vreme ce numeroase alte aspecte și porunci ale legilor ce fuseseră aduse de profeții anteriori au fost ușurate sau abrogate cu totul.




Așadar, realitatea profeților, mesajul lor uniform și modul de viață pe care l-au urmat nu poate fi găsit decât în religia Islamului, singura religie prescrisă de Dumnezeu pentru om. Astăzi, adevărații musulmani sunt urmași ai lui Iisus și învățăturile lui adevărate. Dragostea și respectul pentru Iisus Hristos este un stâlp de credință în Islam. Dumnezeu a subliniat importanța credinței corecte față de Iisus în multe locuri în Nobilul Coran.




Musulmanii sunt învățați să facă o rugă ori de câte ori  menționează numele vreunui mesager al lui Dumnezeu. Ruga constă în cere lui Dumnezeu să trimită laude, să-i protejeze pe mesageri și să le acorde bunăstare. Pe scurt, se spune: „Dumnezeu să-l binecuvânteze și să-l protejeze de tot răul". Pentru că numele mesagerilor a fost foarte des menționat, el a fost omis din text pentru o lectură facilă.










Citește mai mult...
Caută și alte articole
Dezvoltare personală
Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE”

Umm Abdur Rahman

Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE” - dezvoltare personală
Credința Islamică
Importanța intenției în viața ta

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html

În psihologie intenția este definită prin: „A-mi clarifica ceea ce îmi doresc” iar atunci când este pentru altcineva înafară de Allah (pentru mulțumirea Lui) vom găsi că ...
Dezvoltare personală
O inimă curată...

Umm Abdur Rahman

Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate