islam4ro
Hajj – Un stâlp al Islamului

Hajj-ul este o călătorie aparte, la Mecca, în timpul lunii Dhul Hijjah, lună desemnată acestui act de adorare înfăptuită exclusiv pentru Allah (Preamărit fie El).

Hajj – Un stâlp al Islamului

Hajj-ul este o călătorie aparte, la Mecca, în timpul lunii Dhul Hijjah, lună desemnată acestui act de adorare înfăptuită exclusiv pentru Allah (Preamărit fie El). Islamul înseamnă ca musulmanii să se supună complet voinţei lui Allah (Preamărit fie El). Prin Hajj musulmanii fac tocmai acest lucru. Musulmanul care împlineşte Hajj-ul se află în starea de supunere totală faţă de Allah (Preamărit fie El), prin implicarea sa  fizică şi financiară.


Hajj-ul  reprezintă supunerea faţă de poruncile şi legile lui Allah. Hajj-ul este simbolul Tauhid-ului (monoteismul islamic). Acest act de adorare  simbolizează, de asemenea, unitate. Celui/celei care împlineşte Hajj-ul, i se vor ierta  toate păcatele.



Cuprins:


Din punct de vedere lingvistic


Din punct de vedere islamic sau al legii islamice Şari'a


Semnificaţia Hajj-ului


Tipuri de pelerinaj


Hajj-ul este un stâlp al Islamului


Istoria şi chemarea la Hajj


Obligaţia condiţionată a Hajj-ului o dată în viaţă


Condiţii prealabile pentru ca Hajj-ul să devină obligatoriu


Statistici


Condiţii pentru acceptarea actelor de adorare - Ibadah


Scopul Hajj-ului


Hajj-ul în Coran


Hajj-ul în Sunnah


Referinţe




Din punct de vedere lingvistic


Cuvântul Hajj înseamnă "... el s-a pregătit, sau s-a îndreptat către un loc sau  către o persoană"... ori "a pleca spre o destinaţie", sau "a merge spre un loc pentru a-l vizita"


Din punct de vedere Islamic sau al legii islamice Șari'a

Hajj este un cuvânt arab care înseamnă a merge, a se deplasa la Bait-Allah (Casa lui Allah, unul dintre numele Kaabei) pentru a împlini actele de adorare necesare. Însă, termenul se referă la pelerinajul anual pe care musulmanii îl fac la Mecca cu intenția de a împlini o serie de ritualuri religioase, conform metodei prescrise de profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa). Hajj-ul semnifică, de asemenea, călătoria specială la Mecca în timpul lunii Dhul-Hijjah, lună desemnată pentru împlinirea pelerinajului, ca un act de adorare pentru Allah (Preamărit fie El).

Semnificația Hajj-ului


Hajj-ul reprezintă o obligație religioasă pentru musulmani. Hajj-ul (pelerinajul) la Mecca, în Arabia Saudita, este unul dintre cei cinci stâlpi (arkan) ai Islamului. Acesta nu este un obicei nou introdus de Islam în legea sa (Șari'a). El este la fel de vechi ca însăși Kaaba, care este numită în Coran: "Cea dintâi Casă [de închinare] ridicată pentru oameni[...]"  [Traducerea sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat ‘Al-‘Imran, 3:96] Acest ayat (verset) confirmă hadisul (spusele Profetului, Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) care ne spune că al-Kaaba a fost mai întâi construită de către Adam (Pace  fie asupra sa), primul om de pe pământ. Dintre ritualurile Hajj-ului fac parte purtarea unui veșmânt special numit Ihram, mersul de jur împrejurul Kaabei, Sa'i, și aruncarea cu pietre la Jamrat. Momentul principal al pelerinajului este popasul pe câmpia Arafah, la aproximativ 20 km distanță de Mecca. Este același loc în care profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a rostit ultima sa predică (Khutba), în decursul pelerinajului său de adio. Hajj-ul include, de asemenea mersul la Muzdalifah, sacrificarea animalului, băutul apei Zam Zam și popasul la Mina.


Tipuri de pelerinaj


Pelerinajele sunt de două tipuri:

1- 'Umrah (pelerinajul mic) poate fi împlinit de către o persoană oricând dorește, cu excepția intervalului desemnat pentru pelerinajul mare.

2 – Hajj-ul (pelerinajul mare) care trebuie dus la îndeplinire la o dată fixă, în compania tuturor celorlalți pelerini. El are loc în luna Dhul Hijjah (ultima lună a calendarului Higiri).

Allah (Preamărit fie El) poruncește cu privire la Hajj, în Coran: "Pelerinajul are loc în lunile cunoscute. Aceluia care s-a decis sa facă Pelerinajul în aceste luni îi sunt oprite în timpul Pelerinajului împreunarea cu muierea, nesupunerea și cearta. Și binele pe care îl faceți, Allah îl știe."  [Traducerea sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Baqara, 2:197]



Hajj-ul este un stâlp al Islamului


Hajj-ul este unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului, așa cum este menționat de către profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa): Ibn Omar (Allah să fie mulțumit de el) a spus: "Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:
Islamul este construit pe cinci stâlpi: a mărturisi că nu există altă divinitate demnă de adorare în afară de Allah și că profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) este Trimisul lui Allah, împlinirea rugăciunii, plata Zakaat-ului, Hajj-ul și postul în luna Ramadan. (Sahih  Bukhari Vol. 1:7, Sahih Muslim Vol. 1:1)




Istoria și chemarea la Hajj



Prima chemare la Hajj a fost făcută de către profetul Avraam (Pacea fie asupra sa) după ce Allah (Preamărit fie El) i-a poruncit să cheme oamenii la Hajj, așa cum este menționat în următorul verset (ayat) din  Coran: "Și cheamă-i pe oameni la Pelerinaj; ei se vor îndrepta către tine pe jos și pe cămile slabe, sprintene, venind pe toate drumurile din depărtări." [Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Hajj 22:27]

Ibn Katheer (Allah să aibă milă de el) spunea, comentând acest verset: „Înseamnă, chemă-i pe oameni, invită-i să vină la pelerinaj la Casa pe care Noi ți-am poruncit să o construiești. Se relatează că profetul Avraam (Pacea fie asupra lui) a spus: „Doamne, cum pot eu sa le transmit oamenilor, când vocea mea nu va ajunge la ei?“ Allah îi răspunse: „Cheama-i, și Noi le vom transmite chemarea..“ Astfel că el a stat pe Maqaam-ul lui, sau s-a mai spus  că pe o piatră  ori pe al-Safa sau pe Abu Qubays (un munte din apropiererea Kaabei) și a spus : „O, voi oameni! Domnul vostru a construit o Casă, așa că veniți sa faceți pelerinajul la ea." Se spune că munții s-au aplecat pentru ca vocea lui să ajungă în toate colțurile pământului, și au auzit și cei care erau încă în pântecele mamelor lor și în coapsele taților lor, și tot ceea ce l-a auzit dintre pietre, orașe și copaci a răspuns, și cei pentru care Allah a hotărât să împlinească Hajj-ul, până în Ziua învierii, au răspuns: „Labbayk Allahumma Labbayk“. Acestea au fost transmise prin relatări de la  Ibn ‘Abas (Allah să fie mulțumit de el) și Mujaahid, ‘Ikrimah, Sa’eed , Ibn Jubair și mulți alții (Allah să aibă milă de ei). Acestea au fost relatate de Ibn Jareer și Ibn Abi Haatim în amănunt.

Hajj-ul și ritualurile sale au fost mai întâi poruncite de Allah (Preamărit fie El) în vremea profetului Avraam (Pacea fie cu el), în detaliu, cu specificări exacte, iar el, împreună cu fiul său Ismail (Pacea fie cu el), au fost cei însărcinați de către Allah (Preamărit fie El) cu construirea lăcașului Kaaba - Casa Lui Allah (Preamărit fie El) - în Mecca. Allah (Preamărit fie El) a descris Kaaba, și contruirea ei, astfel: " și adu-ți aminte când Noi i-am arătat lui Avraam locul casei [Al-Ka’aba], [zicându-i]: Nu-Mi face Mie nimic ca asociat și curățește Casa Mea pentru aceia care o înconjoară și pentru aceia care stau în picioare [rugându-se] și pentru cei ce se închină sau se prosternează!" [Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Hajj, 22:26]


După ce a construit Kaaba, Avraam (Pacea fie asupra sa) venea la Mecca să împlinească Hajj-ul, iar după moartea lui această practică a fost continuată de către fiul său. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, atât formatul cât și scopul Hajj-ului au fost modificate. Odată cu răspândirea idolatriei pe teritoriul Arabiei, Kaaba și-a pierdut puritatea și au fost amplasați idoli în interiorul ei. Zidurile ei au fost acoperite cu poezii și picturi, inclusiv despre Isus și mama sa, Maria (Pacea fie asupra lor) și peste 360 de idoli au fost așezați în interiorul Kaabei.  Până și Talbiyah “Labbaik Allaahumma labbaik” a fost modificată. Sângele animalelor sacrificate era turnat pe zidurile Kaabei și carnea lor era atârnata de stâlpii din jurul ei. Astfel, oamenii abandonaseră în totalitate învățăturile străbunului și călăuzitorului lor, profetul Avraam (Pacea fie aupra sa).


Această stare de fapt a continuat timp de aproape două mii cinci sute de ani. Însă după această perioadă lungă , a venit timpul pentru răspunsul rugii profetului Avraam (Pacea fie asupra sa), așa cum este menționat în Coran: "Doamne, trimite-le lor un Trimis dintre ei, care să le recite versetele Tale și să îi învețe Cartea și înțelepciunea și să îi curățească pre ei." [Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Baqara 2:129]

Și astfel, ultimul și cel din urmă Profet s-a născut chiar în orașul în care profetul Avraam (Pacea fie asupra sa) se rugase cu secole în urmă. Timp de douăzeci și trei de ani, profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a răspândit mesajul Tauhid-ului (monoteismul adevărat) –  același mesaj cu care au venit profetul Avraam (Pacea fie asupra sa) și toți ceilalți Profeți – și a instaurat Legea lui Allah (Preamărit fie El) pe pământ. Profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a pus, de asemenea, capăt practicii  de a merge împrejurul Kaabei în toată goliciunea, iar argumentele păgânilor pentru a justifica acest ritual au fost respinse în mod categoric de Allah (Preamărit fie El), în Coran.


Întregul ritual al Hajj-ului îl comemorează pe  profetul Avraam (Pacea fie asupra sa) și actele de devoțiune ale familiei lui față  de Allah Atotputernicul. Aceasta demonstrează că profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) nu a adus nimic nou acestuia, ci l-a curățat de toate practicile greșite și l-a făcut un act  de adorare obligatoriu, prin care credinciosul devine conștient de existența și puterea Creatorului; de vreme ce acesta este unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului, devine obligatoriu pentru fiecare credincios cu condiția ca el să fie apt pentru a-l îndeplini, atât din punct de vedere fizic cât și financiar.


Pelerinajul poate fi considerat, pe bună dreptate, ca fiind ceea ce aduce perfecțiune credinței musulmanului, având în vedere că reprezintă o combinație a tuturor calităților distinctive ale celorlalte acte obligatorii, rugăciunea, răbdarea, privarea de facilități ale vieții, devoțiunea, Zakat (dania) și ruga. De fapt, pelerinajul fizic este un preludiu al pelerinajului spiritual la Allah (Preamărit fie El) atunci când omul își va lua rămas bun de la tot, în această lume, și se va prezenta înaintea Lui ca și robul Său umil, spunând: "Iată-mă înaintea Ta, Stăpân al meu..."

                                                             

Obligația condiționată a Hajj-ului, o dată în viață

Hajj-ul este o obligație religioasă a fiecărui musulman, o dată în viață, pentru cei care și-l pot permite. Potrivit majorității savanților, Hajj-ul a fost legiferat în al nouălea an Higirah (emigrarea Profetului, Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa, de la Mecca la Medina), adică anul Delegațiilor (al-Uufuud), în care a fost revelat versetul coranic: "Este o datorie a oamenilor față de Allah [să împlinească] Pelerinajul la această Casă, dacă au mijloacele pentru aceasta."

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat ‘Al-‘Imran, 3: 97]


Acest verset a legiferat obligativitatea împlinirii Hajj-ului.


Există multe hadisuri care îl menționează ca fiind unul dintre stâlpii și fundamentele Islamului, și asupra acestui fapt musulmanii sunt de acord în unanimitate. Potrivit textelor și consensului savanților, Hajjul este obligatoriu numai pentru musulmanul adult, o data în viață.


Abu Hurayrah (Allah să fie mulțumit de el) spunea: Trimisul lui Allah, (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a ținut o predică (Khutba) și a spus: 'O, voi oameni, Allah v-a poruncit Hajj-ul, deci împliniți-l.' Un om a întrebat: 'În fiecare an, O, Trimis al lui Allah?' El, (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa), a păstrat tăcerea, până când omul a întrebat de trei ori, apoi răspunse: 'Dacă aș fi spus da, (atunci) ar fi devenit o obligație (o dată pe an) și nu ați fi fost capabili să o faceți.' Apoi el, (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa), spuse: 'Nu mă împingeți să vă spun mai mult decât ceea ce v-am lăsat, căci cei care au venit înaintea voastră au fost distruși pentru că au pus prea multe întrebări, și au vorbit în contradictoriu cu Profeții lor. Dacă vă cer să faceți un lucru, faceți din el cât puteți de mult, și dacă va interzic sa faceți ceva, atunci evitați-l.

(Sahih Muslim 1337)

Ibn Abbas (Allah să fie mulțumit de el) spunea cu privire la acest verset:
„Oricine neagă obligativitatea Hajj-ului devine necredincios și Allah (Preamărit fie El) este deasupra oricărei nevoi.”


Al-Hafiz Abu Bakr Al-Ismaili a menționat că Umar bin Al- Khattab (Allah să fie mulțumit de el) a spus: „Oricine își poate permite Hajj-ul însă nu îl împlinește, este ca și cum el ar muri fiind evreu sau creștin."

Condiții prealabile pentru ca Hajj-ul să devină obligatoriu

Este o obligație pentru fiecare adult musulman, liber, care are posibilitatea de a îl efectua, o dată în viață.

1. Islamul

Islamul este o condiție prealabilă a obligativității hajj-ului. Aceasta este părerea lui Ibn al-Hajib (Allah să aibă milă de el), și a autorului cărții  Al-Mukhtasar. Este o condiție fără de care acesta nu este valabil. Potrivit primului dintre ei, necredința este o barieră în calea obligativității sale, și potrivit celui de-al doilea, în calea validității.

2. Aptitudinea

Cel care este apt din punct de vedere fizic și posedă mijloacele pentru a ajunge la Casa lui Allah (Preamărit fie El).

3. Libertatea

A treia condiție este libertatea, hajj-ul nefiind obligatoriu pentru un sclav.

4. Maturitatea

A patra condiție este maturitatea. Această condiție prealabilă, a maturității, nu se limitează la Hajj.

5. Sănătatea mintală

Cel care intenționează sa efectueze pelerinajul trebuie să fie sănătoas din punct de vedere mintal. Hajj-ul nu este obligatoriu pentru persoane deficiente mintal.

6. Pentru femei

În ce privește femeia, ea trebuie sa aibă un Mahram care o va însoți, cum ar fi soț, frate, tată, fiu sau unchi, ca o condiție prealabilă obligativității Hajj-ului ei.Potrivit lui Ibn Uthaymeen (Allah să aibă milă de el!) Hajj-ul ei ar fi valabil, însă ea ar comite un păcat dacă merge la Hajj singură.

7. Efectuarea Hajj-ului pentru altcineva

Musulmanul trebuie să efectueze Hajj-ul pentru el însuși, înainte de a-l îndeplini în numele unei alte persoane, care a decedat. și dacă îl efectuează pentru o persoană care este în viață, acea persoană trebuie să fie bolnavă.





Statistici


Potrivit Ministerului pentru Hajj al Regatului Arabiei Saudite, în fiecare an aproximativ trei milioane de musulmani, din șaptezeci de țări diferite, călătoresc spre Mecca în scopul îndeplinirii importantei obligații ale Hajj-ului.  

Condițiile pentru acceptarea oricăror acte de adorare - Ibadah

Pentru ca orice act de adorare să fie acceptat, este necesar ca acesta să îndeplinească următoarele condiții:

1. Să fie dedicat în exclusivitate lui Allah (Preamărit fie El), dorind răsplata din Viața de Apoi. Nu poate fi făcut cu intenția de a obține admirația oamenilor sau pentru vreun câștig în viața lumească.

2. Să fie făcut confrom învățăturilor Profetului (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa), atât în  ceea ce privește vorbele cât și acțiunile. Acest lucru nu poate fi realizat decât prin cunoașterea Sunnei.


Scopul Hajj-ului


Este supunerea față de poruncile și legile lui Allah (Preamărit fie El). Aceasta confirmă unitatea ummei (comunității)

și urmarea unui sistem fără diferențieri sau excepții. Prin respectarea poruncii lui Allah (Preamărit fie El) o persoană își poate spori evlavia și își poate pregăti inima pentru a împlini rânduiala lui Allah (Preamărit fie El). Allah (Preamărit fie El) spune: "Iar acela care cinstește rânduielile lui Allah [să știe] că aceasta este din cuvioșia inimii!" [Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Hajj, 22:32]

Hajj-ul simbolizează Tauhid-ul (monoteismul islamic) din prima clipă în care pelerinul intră în starea de ihraam. Este conștientizarea și declararea Unicității Celui Preaputernic. Allah (Preamărit fie El) nu are asociați, este Unic în Esența Sa, Atributele Sale și Acțiunile Sale.


Hajj-ul îi separă pe musulmani de necredincioși (musrikun). Allah spune:

O, voi cei care credeți! Politeiștii sunt o murdărie! Deci să nu se mai apropie de Moscheea cea Sfântă după acest an al lor. Iar de vă temeți voi de sărăcie, atunci Allah vă va îmbogăți -dacă va voi- prin harul Său, căci Allah este Atoateștiutor [și] înțelept." [Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat At-Tawba, 9:28]

Hajj-ul este o reamintire a Vieții de Apoi, când toți oamenii se vor aduna la un loc, la Arafah și în alte părți, fără diferențieri sau excepții. Ei toți sunt egali în acest loc și nici unul nu este mai bun decât altul.


Hajj-ul simbolizează unitate. Pelerinii poartă aceleași veșminte, îndeplinesc aceleași ritualuri, au toți aceeași Qibla și vizitează aceleași locuri. În acest fel nu există noțiune de superioritate; nici rege, nici sclav, nici bogat, nici sărac, toți suntem egali. Egali în drepturi și îndatoriri.


Cel/cea care împlinește Hajj, păcatele lui/ei vor fi iertate, pentru că profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:
Oricine face Hajj și nu rostește niciun cuvânt obscen și nu comite vreun păcat, se va întoarce curățat de păcate, la fel ca în ziua în care mama lui l-a născut.


Aceasta este o demonstrație exemplară de egalitate și unitate, când pelerinii se adună cu toții pentru Hajj. Musulmanii aparținând diferitelor nații, culturi, statute sociale și economice, sunt îmbrăcați în două bucăți de pânză necusuta. Toți efectuează aceleași ritualuri. Nu există nici o diferență între bogat și sărac, negru și alb, cu toții stau în fața lui Allah (Preamărit fie El), în supunere și umilință.


Hajj-ul oferă musulmanilor o șansă unică de a se întâlni, de a se înțelege, de a spori în dragoste unul față de altul, de a se apropia, de a îmbunătăți și a întări legăturile dintre ei. Una dintre binecuvântările lui Allah este faptul că, în timpul Hajj-ului, există  posibilitatea continuă de a câștiga fapte bune, arătând cel mai bun comportament față de ceilalți frați. Ajutorarea celor săraci și nevoiași, se numară, de asemenea, printre modalitățile de a obține o răsplată mare de la Allah (Preamărit fie El).


Hajj-ul în Coran


Există numeroase versete în Coran care afirmă că Hajj-ul este o datorie și un act obligatoriu pentru musulmani. Mai jos sunt amintite doar câteva dintre ele:

As-Safa și Al-Marua sunt dintre rânduielile lui Allah, iar cel care face pelerinajul la Casă sau Pelerinajul mic nu comite nici un păcat dacă le înconjoară. Iar acela care de bunăvoie face bine [să știe că] Allah este Mulțumitor [și] Atoateștiutor." [Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Baqara 2:158]

„Împliniți Pelerinajul și ‘Umra pentru Allah! Dacă sunteți împiedicați [în împlinirea lor], aduceți ca ofrandă ceea ce puteți! și nu vă tundeți capetele voastre înainte ca ofranda să ajungă la locul său de junghiere! Acela dintre voi care este bolnav sau are o durere la cap [și trebuie să se tundă], acela trebuie să se răscumpere printr-un post sau printr-o pomană sau printr-o jertfă. Dacă v-ați regăsit liniștea, [piedica a trecut] cine vrea să se bucure după ‘Umra până la Pelerinaj trebuie să aducă o jertfă pe care o poate face cu ușurință. Cel care nu are mijloace trebuie să postească trei zile în Pelerinaj și încă șapte, după ce v-ați întors, așadar, zece cu toate. Aceasta este prescris pentru cel a cărui familie nu este în împrejurimile Moscheii Al-Haram. Și fiți cu frică de Allah și să știți că Allah este aspru în pedeapsă/ Pelerinajul are loc în lunile cunoscute. Aceluia care s-a decis să facă Pelerinajul în aceste luni îi sunt oprite în timpul Pelerinajului împreunarea cu muierea, nesupunerea și cearta. Și binele pe care îl faceți, Allah îl știe. Luați cu voi provizie, dar cea mai bună provizie este evlavia! Și să fiți cu frică de Mine, voi cei care aveți minte! /Nu este un păcat pentru voi să căutați un câștig de la Domnul vostru, apoi, când grăbiți de pe Arafat, pomeniți-L pe Allah la Al Mas’ar al-Haram și pomeniți-L pe El, așa cum El v-a călăuzit bine, după ce mai înainte ați fost dintre cei rătăciți."

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Baqara, 2:196, 197,198]

"Este o datorie a oamenilor față de Allah [să împlinească] Pelerinajul la această Casă, dacă au mijloacele pentru aceasta. Cât despre aceia care tăgăduiesc, Allah nu are nevoie de aceste lumi."

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat ‘Al-‘Imran, 3:97]

Și cheamă-i pe oameni la Pelerinaj și ei se vor îndrepta către tine pe jos și pe cămile slabe, sprintene, venind pe toate drumurile din depărtări"

 [Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Hajj 22:27]


Hajj-ul în Sunnah


Există numeroase hadisuri în care se menționează că Hajj-ul este obligatoriu pentru musulmani iar rasplata pentru el nu este alta decât Paradisul. Mai jos sunt enumerate doar câteva dintre acestea:




Ibn Umar (Allah să fie mulțumit de el) relata: "Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa), spunea:
Islamul este clădit pe (următoarele) cinci (principii): 1. A mărturisi că nimeni nu are dreptul de a fi adorat în afară de Allah (Preamărit fie El) și Muhammad este Trimisul lui Allah. 2. A oferi rugăciunile (obligatorii în congregație) în mod conștiincios și desăvârșit. 3. A plăti Zakat (dania obligatorie).4. A efectua Hajj (pelerinajul la Mecca). 5. A posti în luna Ramadan. (Sahih Bukhari Vol 1:7)

Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea fie asupra sa!) a spus:
Acela care nu este împiedicat să efectueze pelerinajul de nici  un obstacol evident, un conducător tiranic sau o boală care îl reține în casă, și moare fără să fi efectuat pelerinajul, poate să moară, dacă vrea ca un evreu, sau dacă vrea, ca un creștin.
(Tirmidi 2535, Relatat de către Abu Umamah (Allah să fie mulțumit de el), transmis de Darimi)

Abu Hurairah (Allah să fie mulțumit de el) a relatat:  
L-am auzit pe Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) spunând : „Oricine împlinește Hajj-ul și nu comite Rafath (obscenitate) sau Fusuuq (abatere), se întoarce (eliberat de păcate) ca  și în ziua în care mama lui l-a născut. (Sahih Bukhari)

Aișa (Allah fie mulțumit de ea!) l-a întrebat pe Trimisul lui Allah, (Pacea și binecuvântarea fie asupra sa!):
Noi am aflat că Jihadul este cea mai bună faptă, nu ar trebui ca noi (femeile) să facem Jihad?" profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa), răspunse:  'Mai degrabă, cel mai bun Jihad este un Hajj Mabrur (Hajj primit de Allah)! Aișa (Allah să fie mulțumit de ea) a spus mai târziu: „Nu voi înceta să împlinesc Hajj-ul după ce am auzit aceasta de la profetul Muhammad. (Sahih Bukhari, Sahih Muslim)



Referințe:

•               Cartea „ Ritualurile Hajj-ului și a Umrei de Sheikh Nasirudin Albani

•               Cartea „ Cum să efectuam Ritualurile Hajj-ului și a Umrei‘ de Sheikh  Muhammad Ibn Saalih al-'Uthaymeen

•               Cartea ‚Hajj și Tauhid‘ de Dr. Saleh as Saleh

•               Cartea „ Ghid pentru Hajj“ de Sheikh Arshad Basheer Madani

Citește mai mult...
Caută și alte articole
Dezvoltare personală
Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE”

Umm Abdur Rahman

Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE” - dezvoltare personală
Credința Islamică
Importanța intenției în viața ta

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html

În psihologie intenția este definită prin: „A-mi clarifica ceea ce îmi doresc” iar atunci când este pentru altcineva înafară de Allah (pentru mulțumirea Lui) vom găsi că ...
Dezvoltare personală
O inimă curată...

Umm Abdur Rahman

Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate