islam4ro
Cuplul în Islam

Următorul articol conține o serie de sfaturi care pot fi puse în practică atât de cuplurile ale căror căsnicii se confruntă deja cu probleme...

Cum putem îmbunătăți relația de cuplu

Următorul articol conține o serie de sfaturi care pot fi puse în practică atât de cuplurile ale căror căsnicii se confruntă deja cu probleme, precum si de cele care vor să evite divergențele de o mai mare amploare. Din nefericire, există multe casnicii cu probleme grave – însă în același timp trebuie să fim conștienți de faptul că sunt multe sanșe ca acestea să fie 'repuse pe picioare', cu condiția ca ambii soți să fie sinceri în dorința lor de a se reconcilia.


Exemple de relații negative între soț și soție


În multe cupluri soții au obiceiul de a se considera adversari mai degrabă decât parteneri. Aceasta reprezintă nu doar o greseală, ci si un mare pericol. Soțul are sentimentul că el este șeful și orice spune  trebuie considerat a fi corect și valabil. Iar soția simte că trebuie să ‘stoarcă’ tot ce poate de la soțul ei.

De asemenea, există soții care nu își manifestă mulțumirea în legatură cu anumite aspecte, și nu arată a fi satisfacute de ceea ce soții le cumpară sau cu ceea ce soții fac pentru ele.

În mod eronat, ele cred că astfel îi vor determina să le ofere mai mult, însă această concepţie este greşită, pentru că tot ce vor reuşi  va fi să îl facă pe soţ să simtă că a greşit, că nu este capabil să îi ofere soţiei stilul de viaţă cu care ea a fost obişnuită pe când locuia în casa părinţilor ei, sau acela pe care ea îl vede la prietenele ei etc.

De asemenea, unii bărbaţi greşesc foarte mult pentru că le vorbesc într-o manieră aspră soţiilor lor, le umilesc şi le abuzează fizic, psihic și nu le permit să îşi exprime părerile. O astfel de atitudine faţă de soţie nu va conduce la nimic bun, ba dimpotrivă.

Căsătoria permisă nouă, oamenilor, de către Allah Preaînaltul nu trebuie să se transforme într-o sursă de tiranie, dispreţ, înşelătorie, umilinţă şi abuz. Allah să ne ferească de aşa ceva. Un astfel de comportament nu îşi are locul niciunde, ce să mai vorbim despre aşa ceva în cadrul unei căsnicii.

Iată cum vorbeşte Allah Preaînaltul în Coranul cel Nobil despre căsătorie în capitolul 30, versetul 21:

"Şi printre semnele Lui [este acela] că El v-a creat din voi înşivă soaţe, pentru că voi să trăiţi în linişte împreună cu ele. Şi El a pus între voi dragoste şi îndurare şi întru această sunt semne pentru un neam [de oameni] care chibzuiesc." (Traducerea sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Ar-Rum, 30: 21)


Deci NU vă comportați ca niște tirani

Chiar dacă în Islam soţul este capul familiei, acest lucru nu înseamnă că are putere absolută. Musulmanii nu au voie să se comporte precum  tiranii. Musulmanilor li se cere să îşi trateze bine nevestele. Doar ni s-a relatat că Profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus într-un hadis transmis de Tirmidhi că dintre toţi oamenii cel  mai bun  este cel care se poartă aşa cum trebuie cu soţia lui.

Fiţi parteneri în luarea deciziilor

Urmaţi principiul 'Șura’ (consfătuire) atunci când este vorba despre luarea deciziilor. Dacă vorbiţi deschis şi luaţi hotărârile împreună, cum ar trebui să se întâmple într-o adevărată familie, va exista mult mai multă armonie decât în situaţia în care deciziile ar fi luate unilateral, de către unul dintre parteneri. De asemenea, soţul (sau soţia) nu va simţi că o anumită conduită îi este impusă şi este forţat(a) să o accepte.

Nu faceţi abuzuri

Nu va abuzaţi niciodată emoţional, mental sau fizic soţia/soţul. Să îl luăm drept exemplu pe Profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa), iar el nu şi-a tratat în mod nedrept soţiile niciodată.



Fiţi atenţi la cuvintele pe care le rostiţi

Atunci când suntem într-o stare emoţională deosebită nu suntem echilibraţi şi riscăm să spunem lucruri pe care în mod obişnuit nu le-am fi rostit niciodată. Trebuie să ne supraveghem vocabularul atunci când suntem nervoşi, să nu spunem ceva ce am putea regretă mai târziu. Potrivit tradiției Profetului Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) atunci când ne înfuriem trebuie să ne calmăm : dacă suntem aşezaţi, trebuie să ne întindem  (reciprocă este valabilă, dacă suntem în picioare trebuie să ne aşezăm). Apoi să facem wudu, pentru că, după cum se ştie, focul se stinge cu apă. Atunci când suntem nervoşi este preferabil să aşteptăm să ne calmăm înainte de a continuă conversaţia.


Demonstraţi-vă afecţiunea

A face demostraţii de afecţiune nu este în niciun caz o dovadă de slăbiciune. Comportaţi-vă cu blândeţe şi oferiţi dovezi de afecţiune atât prin intermediul cuvintelor, cât şi prin faptele voastre.

Fiţi cel mai bun prieten al soţiei / soţului

Trebuie să ne demonstrăm interesul atunci când este vorba despre ceea ce se întîmplă partenerului/ei de viaţă. Sunt atâtea cupluri care trăiesc de ani de zile sub acelaşi acoperiş şi totuşi nu se cunosc suficient de bine. Încercaţi să colaboraţi în majoritatea proiectelor pe care le întreprindeţi.

Arătaţi apreciere

Trebuie să va arătaţi aprecierea pentru ceea ce soţul, respectiv soţia, face. Niciunul dintre soţi nu trebuie să îi dea impresia celuilalt că este de părere că el sau ea nu se străduieşte de ajuns pentru întreţinerea căminului lor, că nu este mulţumit cu munca şi eforturile depuse de către celălalt. Acest lucru este valabil doar atunci când unul dintre soţi este în mod constant leneş şi nici măcar nu încearcă să facă cele necesare. Fiecare dintre soţi trebuie să îi arate celuilalt că tot ceea ce face este apreciat; iar soţul trebuie să îi demonstreze soţiei că este mulţumit de felul în care ea are grijă de casă şi de copii, pentru că nimănui nu îi place să simtă că nu este apreciat.

Comunicarea este foarte importantă

Comunicare, comunicare, comunicare!

Acesta este un cuvânt cheie pentru reuşita unei căsnicii. Cei doi soţi trebuie să comunice foarte bine, să îşi împărtăşească unul altuia problemele, în mod sincer. Şi cu cât mai devreme, cu atât mai bine, pentru că ştim că trecerea timpului poate agrava anumite aspecte, în loc să le rezolve. În plus, dacă sunt lăsate să se acumuleze, aceastea vor fi mult mai dificil de rezolvat.

Nu mai aduceţi în discuţie probleme legate de trecut şi care au fost rezolvate deja

Nu mai menţionaţi în cadrul discuţiilor de cuplu probleme din trecut, care au fost deja rezolvate, pentru că nu vor face altceva decât să aducă noi divergente.

Mulţumiţi-va cu o existenţa simplă


Nu îi invidiaţi pe cei care par a duce o viaţă mai îmbelşugată decât cea a familiei voastre şi ţineţi minte că aparenţele înşală, de multe ori. Tot ceea ce avem şi acumulăm provine de la Allah Subhanu Wa Ta’ăla. Cei care simt că sunt încercaţi de invidie ar trebui să se uite la cei care au mai puţin decât ei, nu la cei care au mai mult. Trebuie să fim conştienţi de binecuvântările noastre şi să îi mulţumim lui Allah Preaînaltul pentru tot ceea ce avem.

Nu va acaparaţi soţul sau soţia


Este normal ca fiecare persoană să aibă nevoie de ‘spaţiu personal’ – o perioada de timp în care să fie singură, să întreprindă o activitate care îi place etc. Dacă soţul sau soţia nu petrece 100% din timpul liber alături de partener, aceasta nu înseamnă că nu îşi iubeşte jumătatea sau că sentimentul de iubire s-a diminuat. Fiecare dintre noi are momente în care vrea să fie singur, pentru a se gândi la o problemă, pentru a citi sau pur şi simplu pentru a se relaxa – motivele pot varia foarte mult. Dar atâta vreme cât nu este vorba despre o activitate haram nu este nicio problema şi nici nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Nu vă faceţi soţul sau soţia să se simtă că şi cum ar fi comis un păcat numai pentru că are momente în care să îşi dorească să fie singur/ă.

Recunoaşteţi-va greşelile


Atunci când greşiţi, recunoaşteţi acest lucru. Iar cînd soţul, respectiv soţia, greşeşte – încercaţi să treceţi cu mai multă uşurinţă peste acest aspect, nu stârniţi o furtună într-un pahar cu apă. Şi încercaţi, pe cât posibil, să nu adormiţi supăraţi unul pe celălalt, pentru că numai Allah Preaînaltul ştie cât mai avem fiecare de trăit.

Serviţi masă împreună


Încercaţi să mâncaţi în familie ori de câte ori este posibil. Trebuie să vă apreciaţi soţul sau soţia pentru ceea ce a gătit.

Fiţi atenţi la subiectele discuţiilor voastre



Acest sfat este valabil atât pentru soţi, cât şi pentru soţii. Nu discutaţi niciodată cu alte persoane aspecte intime legate de relaţia cu soţul / soţia – evitaţi acest lucru pe cât posibil, pentru că este neplăcut şi îl puneţi pe celălalt într-o lumină proastă în fața altor persoane. Este permisă discutarea  unor astfel de subiecte doar în cazul în care există un motiv islamic pentru a face aceasta. Există soţi şi soţii care se plâng altora despre aspecte cum ar fi înfăţişarea soţului / soţiei. Este o o mare greșeală, iar informaţiile legate de relaţiile intime dintre soţi trebuie comunicate şi discutate doar în cadrul cuplului.

Există multe persoane care îşi tratează soţul sau soţia într-o manieră cel puţin ciudată, pentru că nu şi-ar trata niciodată astfel un prieten sau un membru al familiei. Faţă de alţii încercăm cu toţii să fim politicoşi, binevoitori, răbdători. Însă când este vorba despre partenerul de viaţă, mulţi uită de acest comportament frumos şi normal şi se dovedesc a fi foarte critici, chiar şi când este vorba despre o greşeală minoră. Este adevărat faptul că soţii stau împreună mai ales la sfârşitul zilei, când amondoi sunt obosiţi, stresaţi, frustraţi – după o zi plină de activităţi. Însă aceasta nu este o scuză.

De ce ne purtăm frumos cu alţii şi le scuzăm greşelile cu uşurinţă, dar nu punem în aplicare acest lucru când este vorba despre partenerul de viaţă? Acesta este un aspect asupra căruia ar trebui să medităm cu toţii.

Nu uitaţi faptul că o căsnicie fericită şi liniştită implică răbdare, bunătate, umilinţă, sacrificiu, putere de înţelegere, iubire, iertare precum şi multe eforturi. Urmarea acestor principii ar putea îmbunătăţi orice căsnicie. Iar esenţa acestor paragrafe este reprezentată de următoarea propoziţie: ‘Purtaţi-vă cu partenerul de viaţă în acelaşi mod în care doriţi să fiţi trataţi voi înşivă’.

Citește mai mult...
Caută și alte articole
Dezvoltare personală
Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE”

Umm Abdur Rahman

Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE” - dezvoltare personală
Credința Islamică
Importanța intenției în viața ta

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html

În psihologie intenția este definită prin: „A-mi clarifica ceea ce îmi doresc” iar atunci când este pentru altcineva înafară de Allah (pentru mulțumirea Lui) vom găsi că ...
Dezvoltare personală
O inimă curată...

Umm Abdur Rahman

Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate