islam4ro
Credința în Destin

Qadr sau Qadar, înseamnă "soartă, predestinare, sau măsură", iar atunci când acest termen este folosit în raport cu Allah (Slavă Lui).

Qadr– Predestinarea in Islam


Qadr sau Qadar (în limba arabă: قدر ), înseamnă  "soartă, predestinare, sau măsură", iar atunci când  acest termen este folosit în raport cu Allah (Slavă Lui), are sensul de predestinare pe care Allah a menit-o tuturor lucrurilor, a măsurii şi a subzistenţei fiecărui lucru şi fiecarei persoane, conform Cunoaşterii şi Inţelepciunii Sale.


Cuprins:


•  Introducere

•  Cei şase stâlpi ai credinţei (Iman)

•Referinţe din Coran cu privire la Qadr

•  Hadis

•  Cele patru aspecte ale Qadr-ului

•  Referinţe


Introducere

Musulmanul crede în faptul că Allah  a stabilit predestinarea tuturor lucrurilor şi evenimentelor  (Qada), în hotărârea Lui (Qadar), în înţelepciunea aflată în acţiunile Sale şi în voinţa Sa. În acest Univers nimic nu poate avea loc, nici măcar acţiunile voluntare ale robilor Săi, decât cu ştiinţa şi voia lui Allah.


Musulmanul  crede fără sovăiala în dreptatea predestinării şi a decretului lui Allah (Preaslăvit fie El) şi în Inţelepciunea din spatele fiecărei acţiuni. Înţelepciunea Sa urmează voinţei Sale: Tot ceea ce  El doreşte se întamplă , şi tot ceea ce El nu doreşte , nu poate avea loc. Nicio putere şi nicio acţiune nu poate exista decât prin voia lui Allah (Preaslăvit fie El).

Cei şase stâlpi ai credinţei (Iman-ului)

Al-Qadr este unul dintre cei şase stâlpi ai credinţei (Iman-ului) în Islam. Acesta reprezintă predestinarea divină.

Mai exact, Qadr se referă la Destinul sau soarta tuturor întâmplărilor. Teologia islamică afirmă că Omniscienţa (cunoaşterea atotcuprinzătoare) a lui Allah (Preaslăvit fie El) nu este, din punct de vedere raţional, în discordanţă cu noţiunea de liber arbitru garantată omului în viaţa sa pământească.

Aceasta este credinţa în predestinare.


Baza credinţei Islamice este aceea că omul a fost înzestrat cu liber arbitru, iar răsplata sa în Viaţa de Apoi este în funcţie de cum a folosit libertatea sa de alegere pe parcursul vieţii sale.

Referinţe din Coran cu privire la Qadr

Allah (Preaslăvit fie El) ne-a înştiinţat despre aceasta în Coran:

“Şi Noi am creat toate lucrurile bine întocmite” Predestinarea divină a tuturor lucrurilor înainte de crearea lor, scrise în Cartea Decretelor (Al-Lauh Al-Mahfuz)[Traducerea Sensurilor Coranului  Cel Sfânt,  Surat Qamar, 54:49]

“Şi nu sunt lucruri ale căror hambare să nu se afle la Noi şi pe care Noi să nu le trimitem cu măsură anumită “

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, SuratAl-Hijr, 15:21]


“Nicio nenorocire nu se îndreaptă pe pământ şi nici în sufletele voastre fără ca ea să nu se afle într-o carte (Tablele Păstrate), înainte ca Noi să o pricinuim. Acesta este un lucru uşor pentru Allah.”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Hadid, 57:22]


“Nici o nenorocire nu-l loveşte pe om decât numai cu îngăduinţa lui Allah. Iar aceluia care crede în Allah, El îi va călăuzi inima. Allah este Atoateştiutor.”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat At-Taghabun, 64:11]


“Şi la El sunt cheile necunoscutului şi nu le ştie decât numai El. Şi El cunoaşte ceea ce este pe uscat şi ceea ce este pe mare. Şi nu cade nici o frunză fără ca El să o ştie. Şi nu există bob în întunericurile pământului, nimic proaspăt şi nimic uscat, fără ca ele să fie [însemnate] într-o Carte Limpede”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-An’am, 6:59]




 Hadis


Abu Huraira (Allah să fie mulţumit de el) a relatat: Trimisul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Adam şi Moise s-au contrazis unul pe celalalt. Moise i-a spus lui Adam: 'Tu eşti Adam, cel pe care greşeala l-a scos din Paradis.” Adam i-a răspuns: “Tu eşti  Moise, cel pe care Allah l-a ales dintre Mesagerii Săi pentru a-i vorbi direct, mă învinovăţeşti tu pe mine pentru un lucru care fusese deja scris în soarta mea, încă înainte de crearea mea?”

Trimisul lui Allah  (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus apoi de două ori: “Astfel, Adam  a ieşit caştigător în faţa lui  Moise.”  (Sahih Bukhari Vol 4:621)

Evoluţia fătului în pântecul mamei sale şi destinul acestuia în ceea ce priveşte traiul şi faptele sale, atât bune cât şi rele

Abdullah ibn Mas'ud (Allah sa fie mulţumit de el) a relatat ca Trimisul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) care era cel mai de încredere dintre toţi oamenii,  sinceritatea sa fiind un adevăr, a spus:


Cu adevărat, întru crearea voastră exista o înţelepciune. Esenţa fiecăruia dintre voi este adunată în uterul mamei sale pentru patruzeci de zile sub formă de sânge, după care devine un cheag de sânge, pentru alte patruzeci de zile. Apoi devine  ca o bucată de carne, iar după alte patruzeci de zile Allah îl trimite pe îngerul Său cu decizii privind patru aspecte. Aşadar, îngerul îi scrie viaţa lui, şi moartea lui, şi faptele lui, şi fericirea sau nenorocirea lui. Jur pe El, afară de Care nu este alt dumnezeu, că unul dintre voi se poate comporta asemenea unuia dintre oamenii Paradisului până când între el şi Paradis nu mai rămâne  decât o distanţă egală cu un cot, şi deodată, ceea ce i-a fost scris,  să-l  învingă, iar el să înceapă să se comporte asemenea locuitorilor Iadului, şi aceasta îl va conduce pe el în Iad. Iar altul să se comporte asemenea locuitorilor Iadului până ce între el şi Iad nu mai rămâne decât o distanţă egală  cu un cot, iar pe neaşteptate prescrierile destinului să îl biruie, şi să înceapă să se comporte asemenea oamenilor Raiului, intrând în Paradis.  


(Sahih Muslim 6390)


Cele patru aspecte ale Qadr-ului

Al-Qadar cuprinde patru aspecte:

1) Cunoaşterea lui Allah (al-'ilm),

2) Scrierea lui Allah (al-kitabah),

3) Voinţa lui Allah (al-maşii’ah),

4) Creaţia lui Allah  (al-khalq).

Fiecare dintre aceste subiecte vor fi discutate în continuare.

1.Cunoaşterea – Este credinţa că Ştiinţa lui Allah cuprinde totul, fiecare chestiune, majoră sau minoră, şi timpul precis a tot ceea ce se produce în acest univers. Cunoaşterea lui Allah însumează toate actele Sale şi toate acţiunile supuşilor Săi.

“[…]Allah este peste toate Ştiutor”

[Traducerea Sensurilor  Coranului Cel Sfânt, Surat Al-‘Anfal, 8:75]

2.Înregistrarea prealabilă –  Este credinţa că Allah a înregistrat totul în Tablele pe care El le-a păstrat la El, numite 'Al-Lauh Al-Mahfuud' (Tablele Păstrate)

Allah a spus:

“Oare nu ştii că Allah cunoaşte ceea ce este în cer şi pre pământ? Acestea sunt într-o Carte (Tabla păstrătoare) şi acesta este pentru Allah [un lucru] uşor!”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt,Surat Al-Hajj, 22:70]


Abdullaah ibn 'Amr ibn Al-'Aas (Allah să fie mulţumit de el) a spus că l-a auzit pe Trimisul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) zicând:

Allah a înscris măsura tuturor lucrurilor referitoare la creaţie cu cinzeci de mii de ani înainte ca El să fi creat Cerurile şi Pământul.

(Muslim)


3. Voinţa  lui Allah - Este credinţa că nimic, fie că este vorba de acţiunile lui Allah sau de cele ale robilor Săi, nu se poate produce decât cu permisiunea Sa.

Allah a spus:

“Şi Domnul tău creează ceea ce voieşte şi alege [...]”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Qasas, 28:68]

Şi:

“[…] şi Allah face ceea ce voieşte.”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Ibrahim, 14:27]


Şi:


“El este Acela care vă plămadeşte în mitre, precum voieşte. Nu este altă divinitate în afara Lui, Atotputernicul, Înţeleptul [Al-Aziz, Al-Hakim].”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat ‘Al-Imran, 3:6]


Aşa cum referitor la acţiunile cărora le dau curs creaţiile sale, Allah a spus:

“[…] De-ar fi voit Allah, le-ar fi dat putere asupra voastră atunci când s-ar fi războit cu voi[…]”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat An-Nisa’ 4:90]

Şi:

“[…] Şi de-ar fi voit Allah, n-ar fi făcut ei aceasta. Deci lasă-i pe ei laolaltă cu ceea ce născocesc!”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-An’am, 6:137]

"[…] Dacă ar fi voit Allah, v-ar fi făcut o singură comunitate, dar El voieşte să vă încerce în ceea ce v-a dat […]”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Ma’ida, 5:48]


4.Creaţia lui Allah –  Este credinţa că Allah a creat tot ceea ce există, cu toate atributele şi toate acţiunile lor.

Allah a spus:

“Allah este Creatorul tuturor lucrurilor şi El este peste toate Chezaş! “

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Az-Zumar, 39:62]

Şi:

“[...] şi a creat toate lucrurile şi le-a orânduit cu bună rânduială.”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat Al-Furqan, 25:2]


De asemenea, Avraam (Pacea lui Allah fie asupra sa) a spus poporului său:

“În vreme ce Allah v-a creat pe voi, precum şi ceea ce faceţi voi?"

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat As-Saffat, 37:96]


Ali ibn Abu Taalib a relatat că Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:

Destinaţia finală, Raiul sau Iadul, este deja stabilită pentru fiecare dintre voi.Un om a spus: “Ar trebui să ne lăsăm în baza acestui lucru, o, Mesager al lui Allah?” (însemnând să abandonăm facerea de fapte bune) El a spus: “Nu! Împliniţi fapte (bune), pentru că fiecare dintre voi va fi ajutat (să meargă pe calea pe care el a ales-o şi să-şi atingă destinul său).


Apoi el a recitat versetul:

“Cât despre cel care dăruieşte şi are frică [de Allah]”

[Traducerea Sensurilor Coranului cel Sfânt, Surat  Al-Layl, 92:5]


S-a relatat că un om care a fost prins furând a fost adus la Omar ibn Al-Khattab, care a ordonat ca mâna lui să fie tăiată. Omul a spus: “Aşteaptă, o, conducător al dreptcredincioşilor! Am furat numai pentru că aceasta era în Qadr-ul meu de la Allah.” Omar (Allah să fie mulţumit de el) a spus: “Şi noi o să îţi tăiem mâna pentru că aceasta este în Qadr-ul tău de la Allah.”

Sursa: o traducerea din cartea Sharh Usool Al-Eeman, a Shaykh-ului  Muhammad ibn

Saalih Al-Uthaymeen

Citește mai mult...
Caută și alte articole
Dezvoltare personală
Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE”

Umm Abdur Rahman

Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE” - dezvoltare personală
Credința Islamică
Importanța intenției în viața ta

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html

În psihologie intenția este definită prin: „A-mi clarifica ceea ce îmi doresc” iar atunci când este pentru altcineva înafară de Allah (pentru mulțumirea Lui) vom găsi că ...
Dezvoltare personală
O inimă curată...

Umm Abdur Rahman

Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate