Umm Abdur Rahman
Bucură-te de adan și te vei bucura de rugăciune

Bucură-te de adan și te vei bucura de rugăciune. Până acum nu știai că adan-ul are o legătură cu rugăciunea dar de azi înainte vei simți dulceața lui in șa Allah- cu voia lui Allah

Mulți musulmani cred că rugăciunea începe în momentul în care spunem - Allahu Akbar- Allah este Cel mai Mare!- însă adevărul e că rugăciunea începe înainte de aceasta. 

Profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:

 „O persoană este considerată a fi în rugăciune atâta timp cât ea așteaptă rugăciunea (așteaptă să se roage)”.


Așadar astăzi vom discuta despre un act de adorare neglijat, o parte a unui act de adorare și anume despre Adan- chemarea la rugăciune. 


Dragi frați și surori, ați simțit vreodată dulceața Adan-ului? Așa este, Adan-ul are o încântare, o dulceață.


Profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:

Cel care repetă dupa mu’adin (după cel care face chemarea la rugăciune) și apoi trimite salutări asupra mea și face următoarea rugă :  Allaahumma Rabba hadihi-da’uati taamm ua-salaat il-qaa’imah, aati Muhammadan al-uasila ua’l-fadila, uab’athhu maqaaman mahmoodan alladi ua’adta. 

( O Allah, Stăpân al acestei chemări perfecte, și Stăpân al săvârșirii acestei rugăciuni, acorda-i lui Muhammad al-uasila (un loc în Paradis) și al- fadila (un loc mai presus de întreaga creație) și trimite-l în locul binecuvântat pe care L-ai promis lui. Cu adevărat Tu îți ții întotdeauna promisiunile. 


 A spus Profetul (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa): Într-adevăr cine spune aceasta după adan,  va fi obligatoriu pentru mine să mijlocesc pentru el în Ziua Judecății.  (interpretarea sensurilor hadisului)


SubhanAllah- Cât de Măreț este Allah.


De foarte multe ori se întâmplă, mai ales la frații noștri,  că ei vin mai des la moschee, ca atunci când este făcută chemarea la rugăciune- foarte mulți dintre ei, fac glume, vorbesc, se distrează, fac lucruri care n-au nicio legătură cu Islamul. Vă rog, atunci când mu’adin-ul cheamă la rugăciune, repetați după el. Ați văzut răsplata- subhanAllah (cât de Măreț este Allah)- profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) va mijloci pentru voi.  


De asemenea, atunci când ne referim la  frații și surorile care trăiesc în țări în care adan-ul nu este  auzit înafara moscheilor. Suntem binecuvântați cu diferite aplicații pe telefon în care putem seta țara în care trăim și orașul în care locuim și astfel putem avea chemarea la rugăciune. Așadar, atâta timp cât acea chemare la rugăciune intră la timpul potrivit, chiar dacă este numai o înregistrare, puteți și voi repeta după mu’adin ca și un act de adorare, adică rostim niște cuvinte de laudă și supunere, nu avem nicio evidență că aceasta ar fi bidah (o inovație) deoarece avem opinii diferite ai marilor învățați în legătură cu repetarea după un adhan înregistrat care este făcut în moscheie, unii spun că acest lucru ar fi permis cum este Ibn Baz- (rahimahullah) dacă adanul este făcut la timpul corect  iar alții spun că nu. Este vorba de interpretarea fiecăruia, în orice caz dacă aceste cuvinte sunt spuse cu intenția de a doar rosti cuvinte de laudă pentru Allah- atunci in șa Allah (cu voia lui Allah) este permis.



O altă răsplată care se poate câștiga în urma  adan-ului, este aceea că profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:  Cel care după ce aude adan-ul spune- Aș hadu an la ilaha illa Allah uahdahu la șarika lah ua aș hadu anna Muhammadan  abduhu ua rasulu, raditu bilahi rabban ua bil islami diinan,  ua bi Muhammadan salla Allahu alahi ua sallam nabian,  Allah îi va ierta păcatele sale cele mici.


SubhanAllah- cât de Măreț este Allah, uitați-vă câte răsplăți se pot câștiga, și toate acestea se întâmplă înainte de rugăciune. Există unii frați care dacă atunci când se află la moscheie sunt îndemnați să facă ei adan-ul,  refuză. Acest lucru este foarte greșit. Dacă ai această posibilitate nu o respinge. De ce? Haideți să vedem ce a spus profetul Muhammad ( pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa): Mu’adin-ul este iertat în funcție de cât se extinde vocea lui (în locurile în care ajunge chemarea sa) și va câștiga răsplată în funcție de câți oameni se vor ruga în urma chemării sale la rugăciune. 


SubhanAllah- cât de Măreț este Allah- Dacă 100 de oameni s-au rugat, el va lua răsplată în urma acestora. Prin urmare frații nu ar trebui să refuze această minunată oportunitate de a chema la rugăciune!



Un bărbat a venit la profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) și i-a spus: O mesager a lui Allah,  eu nu sunt mu’adin și nu pot primi răsplata mu’adin-ului dar eu îmi doresc acest lucru. Iar profetul (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) i-a răspuns: Repetă după el, iar când termină cere tot ceea ce vrei de la Allah și Allah îți va da. 

(interpretarea sensurilor hadisului) 


Deci, unii învățați spun că dacă cineva face toate lucrurile acestea in șa Allah (cu voia lui Allah ) va primi aceeași răsplată, alții spun că va primi doar răsplata repetării după mu’adin, dar la urma urmei, profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus „cere tot ceea ce vrei de la Allah și Allah îți va da” cere așadar de la Allah această răsplată, poate Allah îți va dărui ceea ce ai cerut.



Haideți acum să vedem care este legătura dintre adan și rugăciune.


SubhanAllah- cât de Măreț este Allah, dacă ascultăm cuvintele adan-ului vom realiza că este o minunată chemare și o inițiere a întâlnirii noastre cu Stăpânul nostru.


Allahu akbar, Allahu akbar  (se repetă de 4 ori)- Allah este Cel mai Mare! 

Allah este mai Mare decât slujba ta, Allah este mai mare decât ceea ce privești tu la televizor, Allah este mai Mare decât jocul pe care îl joci, oprești toate aceste lucruri, Allah este mai Mare și mai important decât toate acestea.


Aș hadu an la ilaha illa Allah (de 2 ori)- Mărturisesc că nu există alt dumnezeu demn de a fi adorat înafară de Unicul Dumnezeu (Allah).


Aș hadu ana Muhammadan rasulullah  (de 2 ori)- Mărturisesc că Muhammad este mesagerul lui Allah.


SubhanAllah- Cât de Măreț este Allah, tauhid-ul există în Adan. 


Dragi frați și surori, pentru ca orice faptă să fie acceptată de către Allah trebuie să împlinească două condiții: 


  1. Sinceritate- să fie făcută doar pentru mulțumirea lui Allah. Indiferent că e vorba de Rugăciune, Post, Caritate, Hajj, Umrah ș.a.m.d
  2. Să fie în concordanță cu Sunnah Profetului (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa)


Așadar când ambele sunt îmbinate atunci fapta este acceptată, însă dacă de exemplu fapta este făcută cu sinceritate dar nu este în concordanță cu Sunnah atunci nu este acceptată, sau dacă este făcută după tradiția Profetului (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) dar nu este făcută de dragul lui Allah, atunci din nou nu este acceptată. 


Și acest lucru ne este menționat în adan:


Aș hadu an la ilaha illa Allah- sinceritatea

Ua aș hadu anna Muhammadan rasulullah- itibea- adică urmarea tradiției Profetului ( pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa)


Adan-ul ne reamintește de 5 ori pe zi că actele noastre trebuie să fie făcute cu sinceritate de dragul lui Allah, și că aceste acte trebuie făcute în concordanță cu Sunnah Profetului (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa).


Hayya ‘ala al-salaah (de 2 ori)- Haideți la rugăciune!

Hayya ‘ala’l-falaah  (de 2 ori)- Haideți la succes!


Atunci când Mu’adin-ul spune aceste fraze, nu repetăm după el, așa cum facem cu cele menționate mai devreme ci spunem:


La hauala ua la quata illa bilah- Nu există forță sau putere decât numai la Allah.


De ce oare nu repetăm după mu’adin și de data aceasta? 


Răspunsul este că atunci când mu’adin-ul spune „Haideți la rugăciune, haideți la succes” noi  nu vom fi în stare să ne ridicăm pentru acea rugăciune decât prin puterea și cu ajutorul lui Allah. Deci noi spunem, O Allah, nu voi fi în stare să fac ceea ce Tu îmi ceri fără ajutorul Tău. SubhanAllah- cât de Măreț este Allah.


Un alt lucru pe care aș vrea să-l menționez este faptul că adan-ul după cum am spus este o chemare. Dar subhanAllah- este o chemare care anunță o întâlnire importantă. Întâlnirea cu Domnul Lumilor. Întâlnirea cu Cel mai drag inimii mele, amintiți-vă că am discutat despre iubirea noastră pentru Allah și cum că El este Cel mai iubit de către noi, iar adan-ul anunță că această întâlnire se apropie. 


Gândește-te când urmează să îți vezi mama sau orice altă persoana dragă ție pe care nu ai văzut-o de ani buni, și  o aștepți să spunem la aeroport și te uiți pe monitor și vezi anunțul- Avionul a aterizat- inima ta începe să bată cu mai multă putere, nu-i așa? Chiar dacă nu ai văzut-o încă, însă vestea că se apropie acea întâlnire îți aduce extaz. 

Adan-ul ar trebui să ne aducă în aceeași stare dragi frați și surori. 


Când a fost ultima dată când ai privit astfel adan-ul? Ca pe un anunț, că întâlnirea ta cu Cel pe care îl iubești cel mai mult se apropie. Imaginează-ți că ai toate aceste sentimente înainte de rugăciune, imaginează-ți cum va fi acea rugăciune… SubhanAllah- cât de Măreț este Allah.


Profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus: „Cel care iubește întâlnirea cu Allah, Allah iubește să-l întâlnească!”


Ya Allah, dacă cumva trebuie să vă întâlniți cu un președinte, un prim-ministru, sau cu oricine cu o funcție mare și înaltă în această viață, trebuie să faceți o grămadă de programări, și să așteptați și să tot așteptați și dacă totuși cererea vă va fi acceptată cel mai probabil cu ceva noroc veți întâlni vreun secretar. Pe când cu Regele regilor nu trebuie să faci nimic altceva decât să te speli, să fii prezent, Allahu akbar și întâlnirea începe. Cât de norocoși suntem să avem acces în orice moment al zilei sau al nopții la Regele regilor. SubhanAllah- Cât de Măreț este Allah.


În concluzie dragi frați și surori, adan-ul ne anunță că întâlnirea noastră cu Allah este pe cale să înceapă. Așadar cei care cu adevărat îl iubesc pe Allah Preaînaltul se vor grăbi la această întâlnire.


Bucură-te de adan și te vei bucura de rugăciune. Până acum nu știai că adan-ul are o legătură cu rugăciunea dar de azi înainte vei simți dulceața lui in șa Allah- cu voia lui Allah.


Citește mai mult...
Caută și alte articole
Dezvoltare personală
Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE”

Umm Abdur Rahman

Tratament împotriva anxietații și depresiei prin ”INTENȚIE” - dezvoltare personală
Credința Islamică
Importanța intenției în viața ta

https://islamiclifecoaching99.blogspot.com/2023/03/importanta-intentiei-in-viata-ta.html

În psihologie intenția este definită prin: „A-mi clarifica ceea ce îmi doresc” iar atunci când este pentru altcineva înafară de Allah (pentru mulțumirea Lui) vom găsi că ...
Dezvoltare personală
O inimă curată...

Umm Abdur Rahman

Dragi surori, deschideți-vă inima! Cu toate am postit anul trecut, ne-am rugat noaptea, am citit Coranul, am ajutat oameni nevoiași însă pentru unele dintre noi s-ar putea ca toate